Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерезидент із постійним представництвом в Україні – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

Нерезидент, який має зареєстроване постійне представництво, повинен складати фінансову звітність і подавати її до держорганів.

На цей час склалася дуже проблемна ситуація з поданням до органів ДПСУ фінансової звітності нерезидентів, які мають постійне представництво.

Так, з одного боку, з 01.01.2021 на обліку в органах ДПСУ як платники податку на прибуток перебувають саме нерезиденти, а не постійні представництва.

І як платники податку на прибуток саме нерезиденти (а не постійні представництва) повинні складати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств. А згідно з абз. 3 п. 46.2 ПКУ фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) і звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подають відповідно до абз. 1 та 2 цього пункту, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку) та її невід'ємною частиною.

З огляду на це можна дійти висновку, що фінансову звітність, яка є частиною "прибуткової" декларації, теж повинні складати саме нерезиденти, а не постійні представництва.

З іншого боку, порядок складання фінансової звітності регламентує Закон № 996, а цей Закон поширюється на всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності (далі - підприємства), які зобов'язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність (ч. 1 ст. 2 Закону № 996).

За нормами ч. 3 ст. 11 Закону № 996 для іноземних представництв установлено скорочену за показниками фінзвітність у складі балансу та звіту про фінансові результати, що свого часу підтвердив Мінфін у листі від 27.04.2007 р. № 31-34000-10-10/8916.

Згідно з пп. 1 п. 2 розд. I НП(С)БО 25 постійні представництва складають фінансову звітність малого підприємства (форми № 1-м и 2-м). Водночас представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності показники про середню кількість працівників не подають (п. 3 розд. I НП(С)БО 25). Інших привілеїв щодо складання фінансової звітності в постійних представництв немає.

Отже, фінансову звітність повинні складати саме постійні представництва, а не нерезиденти.

Як же вирішити проблему нестикування? Податківці дуже обережно висловили свій погляд на її вирішення. Так, у п. 6.1 Інформлиста № 20 ДПСУ відповіла на питання: "Чи повинен нерезидент, зареєстрований платником податку на прибуток підприємств, готувати окрему фінансову звітність для цілей цього податку? Наприклад, чи буде достатньо фінансової звітності його відокремленого підрозділу як постійного представництва?"

З огляду на це контролери дійшли такого висновку: "Враховуючи, що нерезидент - платник податку на прибуток підприємств визначатиме оподатковуваний прибуток свого постійного представництва окремо, то і фінансова звітність має відображати результати діяльності нерезидента через таке постійне представництво за відповідний звітний період".

Як бачимо, чіткості немає. Наскільки можна зрозуміти, нерезидент подає фінансову звітність, складену за результатами діяльності постійного представництва. Тобто фінансову звітність постійного представництва. Відповідно й об'єкт оподаткування податком на прибуток у податковій декларації з податку на прибуток підприємств нерезидент визначає за показниками фінансової звітності постійного представництва.

Дещо дивний підхід, зважаючи на те, скільки зусиль було докладено для того, щоб змусити стати платниками податку на прибуток саме нерезидентів. Адже за таких умов податок на прибуток будуть визначати, як і раніше, за показниками діяльності постійного представництва. Так чи була гра варта свічок?

Розлогіше на цю тему читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Нерезидент із постійним представництвом: подання фінзвітності";

- "Нерезидент із постійним представництвом: особливості бухгалтерського обліку"

- "Нерезидент із постійним представництвом: критерії визначення";

- "Нерезидент із постійним представництвом: державна реєстрація";

- "Нерезидент із постійним представництвом: взяття на облік в органах ДПСУ";

- "Нерезидент із постійним представництвом: податковий облік";

- "Нерезидент із постійним представництвом: перехідні моменти податкового обліку";

- "Нерезидент із постійним представництвом: перевірки та відповідальність";

- "Чи підлягає реєстрації в податковому органі нерезидент, якщо ТОВ реалізує путівки на підставі договору комісії з нерезидентом".

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини