Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФССУ вказав на правила оплати лікарняного, якщо працівник пройшов огляд МСЕК

Реклама

Фонду соцстраху пояснив порядок оформлення та оплати листків непрацездатності після встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності.

Цього разу у листі від 13.04.2021 р. № 877-11-1 вказано що у разі прийняття МСЕК рішення стосовно застрахованої особи:

- встановлена інвалідність певної групи та категорії - листок непрацездатності закривають днем реєстрації документів на МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказують дату огляду та дату встановлення інвалідності, яка збігається з датою реєстрації документів на МСЕК;

- інвалідність не встановлена, працездатний - листок непрацездатності закривають датою огляду МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказують дату направлення пацієнта на МСЕК та дату огляду;

- інвалідність не встановлена, потребує доліковування - листок непрацездатності продовжує лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я до відновлення працездатності або до повторного направлення на МСЕК.

Тож, після огляду МСЕК та отримання заповненого листка непрацездатності з рішенням "інвалідність певної групи та категорії" або "працездатний" застрахована особа наступного дня може приступити до роботи.

Однак застрахована особа з інвалідністю може припинити трудові відносини за станом здоров'я. Факт встановлення інвалідності за рішенням МСЕК надає хворому іншого статусу, який визнає у хворого не тимчасову, а стійку втрату працездатності і надає право отримувати пенсію по інвалідності.

Якщо враховувати вимоги Інструкції № 532, то лише у разі визнання хворого працездатним у графі "Стати до роботи" листка непрацездатності зазначають дату, наступну за датою огляду на МСЕК. При цьому, з позиції виконавчої дирекції Фонду соцстраху, зазначення лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я додатково у графі "Стати до роботи" запису щодо встановлення інвалідності застрахованій особі не є грубою помилкою.

Також переглядайте публікацію "Тривала тимчасова непрацездатність: коли направляють на МСЕК і чи оплачують час огляду" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини