Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ за електронним актом на послуги – законодавчі зміни вирішили одну із проблем

Реклама

Закон України від 03.06.2021 р. № 1525-IX встановлює правила оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам. Його ще називають закон про податок на Google, YouTube, Facebook та решту іноземних електронних сервісів.

Як ми уже зазначали, іноземні компанії, які постачають електронні послуги фізособам, будуть зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальний обсяг відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі украънською або англійською мовою.

Разом з тим, Законом № 1525 також внесли важливе уточнення до п. 187.1 ПКУ, який визначає дату виникнення податкових зобов'язань. Встановлено, що для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважають дату, зазначену у самому документі як дата його складення, незалежно від дати накладення електронного підпису.

Раніше таке формулювання звучало в індивідуальних консультація податківців, приміром, ІПК від 11.03.2020 р. № 998/6/99-00-07-03-02-06/ІПК. А Мінфін у листі від 26.12.2019 р. № 35210-06-62/35178 вказував, що питання визначення дати оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг для цілей оподаткування, має бути врегульовано податковим законодавством.

Хочете читати всі бухгалтерські видання та новини на єдиній платформі? Спробуйте систему LIGA360: Бухгалтер. Тут можна налаштувати персональну стрічку новин з улюблених видань та слідкувати за актуальними темами бухобліку. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини