Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для реалізації переважного права на купівлю сільгоспземлі затверджено правила — Мін'юст

Реклама

Кабміном було внесено зміни до правил державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Ключові новації стосуються реалізації законодавчих приписів щодо переважного права на придбання сільгоспземель. Як відомо, раніше парламент доповнив ЗКУ статтею 130-1, що регулює питання реалізації переважного права купівлі сільгоспземель і набуває чинності вже з 1 липня цього року. Що конкретно змінилося роз'яснила Ольга Оніщук, заступниця міністра юстиції з питань державної реєстрації.

"У цій нормі встановлюються дві черги суб'єктів, які мають переважне право. До першої належать особи, які мають спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису (право користування землею для сільськогосподарських потреб), суперфіцію (право користування землею для забудови), а також крім земельних ділянок для садівництва. Друга черга - це орендарі земельних ділянок, які отримають відповідне право у разі відсутності суб'єкта першої черги або його відмови від реалізації такого права", - розповіла О. Оніщук.

Якщо вказані суб'єкти, згідно із законодавчими вимогами не можуть набути у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення, вони мають право передати своє переважне право купівлі іншій особі, яка відповідно до закону може стати власником.

Важливою умовою є те, за наявності переважного права купівлі власник ділянки зобов'язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу зареєструвати свій намір у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРП). Переважне право купівлі аграрної землі, передане іншій особі (що важливо, передати його можна тільки один раз!), також підлягає державній реєстрації.

Бізнес захищає свою нерухомість з системою SMS-Маяк: це ефективний онлайн-контроль змін статусу нерухомості та земельних ділянок.

"З метою унеможливлення будь-яких зловживань таким правом в порядку, яким регулюється процедура державної реєстрації нерухомого майна, було встановлено чіткий алгоритм дій для реєстраторів та нотаріусів. Серед іншого передбачено, що державна реєстрація переданого переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення проводиться реєстратором виключно за умови, що відповідне право передано за письмовим договором між суб'єктом такого права та особою, якій воно переходить, та за наявності відкритого розділу у ДРП з присвоєнням реєстраційного номера ділянці та державної реєстрації права оренди на таку земельну ділянку. По сутті зареєстроване переважне право купівлі землі - є обтяженням. В цьому випадку до ДРП вносяться відомості про особу, якій на підставі письмового договору передано переважне право купівлі аграрних соток чи гектарів", - підкреслила заступник міністра.

Останніми нормативними змінами було врегульовано й процедуру державної реєстрації припинення переважного права, зареєстрованого в ДРП. Вона буде проводитись без подання відповідної заяви про державну реєстрацію припинення обтяження одночасно з державною реєстрацією набуття права власності на сільгоспземлю за суб'єктом переважного права чи з державною реєстрацією припинення права оренди ділянки.

Не встигаєш за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення є у системі LIGA360 вирішать цю проблему. Не пропусти важливих нововведень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини