Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТТН необхідна для підтвердження витрат в податковому обліку

Реклама

За відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у т. ч. ТТН, які належать до первинних документів та на підставі яких ведуть бухоблік, платник податків при визначенні фінрезультату не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. На цьому наголошують в Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків.

Податківці переконують, що укладення договору перевезення вантажу підтверджують складеною транспортною накладною (коносаментом або іншим документом, встановленого транспортними кодексами (статутами)).

ТТН - документ, який складає вантажовідправник для оформлення перевезень вантажів відповідно до укладеного договору і використовують його для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення вантажів. Оформлена ТТН повинна бути у водія транспортного засобу під час перевезень вантажів за договором перевезення.

Витрати на транспортування запасів включають до собівартості запасів з огляду на п. 9 НП(С)БО 9 "Запаси".

Також витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки включають до витрат на збут (п. 19 НП(С)БО 16 "Витрати").

В п. 1 Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207 передбачено для водія, який здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, наявність ТТН.

Згадка про ТТН міститься і в Правилах перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 р. № 363.

Скористайтеся спеціальною пропозицією ЛІГА:ЗАКОН до Дня бухгалтера. До 16 липня ми надаємо цифрові рішення для бухгалтерів на вигідних умовах. Деталі за посиланням.

Ознайомтесь додатково:

- "Чи може відсутність лише ТТН вказувати на нереальність поставки товару - Верховний Суд";

- "У ТТН - неістотні помилки: чи підтвердить вона право на податковий кредит".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини