Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може відсутність лише ТТН вказувати на нереальність поставки товару — Верховний Суд

Реклама

Чергове судове рішення Верховного Суду у суперечках із податківцями про безтоварність господарської операції та наявності ТТН викладене у постанові від 29.04.2021 р. у справі № 810/3713/16.

Суд вказує, що наявність ТТН обов'язкова у випадку перевезень на договірних умовах, а у випадку перевезення для власних потреб - накладну не оформлюють. Це слідує зі змісту п.1 та п. 2 Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207.

ТТН підтверджує факт надання послуг з перевезення товарів (якщо їх здійснюють на договірних умовах), документує рух матеріальних цінностей та є одним із доказів реальності господарської операції з постачання товарів.

Відсутність ТТН не може бути самостійною підставою вважати господарську операцією такою, що не відбулася, а причини відсутності ТТН у кожному конкретному випадку мають бути досліджені судом.

Тому питання про наявність ТТН, а також правильність її оформлення має оцінюватися в сукупності з іншими документами, створеними в процесі господарської операції.

Відсутність сертифікатів про походження товару також не може бути єдиною та законною підставою для висновку про нереальність господарських операцій з огляду на доведеність судами попередніх інстанцій обставин їх завершеності, що серед іншого підтверджує факт оплати приданого позивачем товару.

Відстежуйте судові справи, аналізуйте правові позиції та судові рішення із базою в понад 90 млн документів в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини