Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ТТН — неістотні помилки: чи підтвердить вона право на податковий кредит

Реклама

Підприємство направило до податківців запит, в якому вказано, що вантажовідправник при оформленні ТТН зазначає окрему інформацію щодо товару російською мовою, не вказує повну адресу пункту навантаження та допускає інші помилки чи неточності при оформленні документів. У зв'язку з цим, у вантажоотримувача виникають питання щодо правомірності врахування витрат з перевезення вантажів при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток та правомірності формування податкового кредиту з ПДВ.

ДПС в ІПК від 15.04.2021 р. № 1563/ІПК/99-00-21-03-02-06 вказала: формування витрат підприємства, у зв'язку з придбанням товарів/послуг з метою їх використання в межах господарської діяльності, реалізується за наявності у платника належно оформлених підтверджуючих проведення господарських операцій первинних документів. Але, неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

Така позиція цілком узгоджується з вже цілим рядом судових постанов з подібним висновком. Так, наприклад, обставини справи № 820/1124/17 свідчать про надання суддями переваги у таких спорах платникам податків.

ВС, з часом, сформував правову позицію, яка викладена у такій формі: не тільки недоліки в самій ТТН, а й повна її відсутність не може свідчити про нереальність господарської операції. Це відіграє в кожній справі свою роль - ТТН може як підтверджувати, так і спростовувати реальність господарських операцій, але вона не буде самостійною підставою для висновку про нереальність господарських операцій (див. постанову ВС від 21.01.2021 р. у справі № 813/2204/17).

Із судовою практикою у сфері захисту прав споживачів допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на на канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини