Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде ПДВ при наданні доступу до онлайн-сервісу

Реклама

Податкова отримала запит від надавача програмної продукції для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку, яку замовник використовує онлайн. Умови використання обмежені її функціональним призначенням, з чого виникає і питання: чи оподатковують такі операції ПДВ?

ДПС у відповіді зазначила: з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим - сьомим підпункту 14.1.225 ПКУ (п. 26 прим. 1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

Для цілей виконання зазначеної вище пільги до програмної продукції відносяться, зокрема:

  • результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;

  • примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;

  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу.

Таким чином, якщо доступ до програмної продукції надається у вигляді онлайн-сервісу, скориставшись яким, замовник отримує, зокрема, право на використання такої програмної продукції, плата за яке не вважається роялті, то надання такого доступу замовнику розглядається як операція з постачання програмної продукції, яка звільняється від оподаткування ПДВ.

Джерело: ІПК ДПС від 26.04.2021 р. № 1723/ІПК/99-00-21-03-02-06

Також читайте статтю "ПДВшні зобов'язання показали не в тому періоді: як виправити помилку?" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини