Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Монетами 1 грн золотистого кольору ще можна розраховуватися, але в обіг вони не повернуться – НБУ

Реклама

585,2 млрд грн - стільки готівки перебувало в обігу в Україні на 1 липня 2021 року. Про це інформує НБУ. Це на 26,7 млрд грн або на 4,8% більше, ніж на початок цього року. Серед банкнот найбільше в обігу - номіналом 200 гривень, а серед монет - номіналом 10 копійок. Найменше у готівковому обігу банкнот номіналом 1000 гривень, а монет - номіналом 10 гривень.

У обігу залишається 452,1 млн шт "золотистих" одногривневих монет. Вони поки що є дійсним платіжним засобом, ними можна вільно розрахуватися, але поступово НБУ виводить їх з обігу. Тобто ті "золотисті" одногривневі монети, що під час інкасації потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад в обіг. Поступово у обігу їх ставатиме дедалі менше. Натомість їхнє місце займатимуть відповідні "сріблясті" обігові монети, - говорять у Нацбанку.

Варто додати, що у вересні минулого року НБУ вже застерігав: банкноти номіналами 1 і 2 гривні зразків 2003 - 2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору) залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Водночас, потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в готівковий обіг, а вилучатимуться банками та передаватимуться до Національного банку (для утилізації).

Де бухгалтеру швидко знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Встигніть на хвилю літніх знижок від ЛІГА:ЗАКОН. Тільки у липні можна отримати професійні рішення LIGA360 для бухгалтерів та аудиторів зі знижкою 30%. Щоб отримати свою спеціальну пропозицію, заповніть форму.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини