Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли для контрольованих операцій почали обов’язково обґрунтовувати ділову мету

Реклама

ДПС, відповідаючи на черговий запит, нагадала про зміни в податкове законодавство, що були внесені Законом № 1117, а раніше Законом № 466.

Так, у чинній редакції ПКУ передбачено що документація з трансфертного ціноутворення (сукупність документів або єдиний документ, складений у довільній формі) має містити обґрунтування економічної доцільності (економічної вигоди, що отримується в результаті здійснення контрольованої операції у порівнянні із неконтрольованими операціями, які є реально доступними альтернативними варіантами такої контрольованої операції) і наявності ділової мети їх придбання (продажу).

Тому, постає закономірне питання: чи розповсюджується нова вимога на операції, які були здійснені до моменту набрання чинності законодавчих змін, тобто до 23.05.2020 року.

На це ДПС відповідає: вимоги щодо обґрунтування у документації економічної вигоди і наявності ділової мети, прямо включені Законом № 466 до пп. 39.4.6 ПКУ, та мають в обов'язковому порядку дотримуватися платниками податків при складанні документації з трансфертного ціноутворення починаючи з 2020 звітного року.

Якщо ж така інформація у документації відсутня, податкова має право надіслати додатковий запит із вимогою надати зазначену інформацію.

Якщо документація з трансфертного ціноутворення за періоди до 2020 року вже складена, платник податків може за власною ініціативою включити до такої документації обґрунтування економічної вигоди і наявності ділової мети в обсязі, визначеному пп. 39.4.6 ПКУ.

Перелік інформації, яку має містити документація з трансфертного ціноутворення з урахуванням змін, внесених Законом № 1117, розкрито у питанні 2 Узагальнюючої податкової консультації щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 08.02.2021 р. № 67.

Джерело: ІПК ДПС від 30.04.2021 р. № 1808/ІПК/99-00-21-02-02-06

Більше про новації податкового законодавства - в аналітично-практичних публікаціях сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух"):

Встигніть на хвилю літніх знижок від ЛІГА:ЗАКОН. Тільки у липні можна отримати професійні рішення LIGA360 для бухгалтерів та аудиторів зі знижкою 30%. Щоб отримати свою спеціальну пропозицію, заповніть форму.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини