Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові штрафи та пеня не застосовуються за самовиправлення в деклараціях за звітні періоди 2020 року

Реклама

В Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків вказали, чи нараховують штрафи та пеня на суму заниженого податкового зобов'язання, якщо самостійно виправили помилки у податкових деклараціях за І - ІІІ квартали 2020 року.

Платник податків, який самостійно виявив факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний (абз. 4 п. 50.1 ПКУ):

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, яку подають за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

У свою чергу пеню розпочинають нараховувати після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання (пп. 129.1.3 ПКУ).

Однак треба враховувати, що згідно із п. 521 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершиться карантин, штрафні санкції не застосовують (окрім встановлених виключень).

Також за цей період платникам податків не нараховують пеню, а нараховану, але не сплачену за цей період пеню, списують.

Тож у разі самостійного виправлення помилок, виявлених у податкових деклараціях за І - ІІІ квартали 2020 року (крім ПДВ, акцизу, ренти), протягом періоду карантину платник податку на суму заниженого податкового зобов'язання не нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню.

Якщо самостійного виправлено помилки, виявлені у податкових деклараціях з ПДВ, акцизу, ренти за звітні (податкові) періоди, які припадають на період карантину, платник податку на суму заниженого податкового зобов'язання повинен нарахувати штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ.

В той же час, пеню на суму заниженого податкового зобов'язання протягом таких періодів не нараховують.

Користуйтеся публікацією "Штрафи за податкові порушення: подання звітності" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини