Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП на загальній системі не штрафують за сплату ЄСВ на рівні мінімального, а не із суми доходу

Реклама

ФОП на загальній системі нараховують ЄСВ на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, яка підлягає обкладенню ПДФО. Водночас сума ЄСВ не може бути менша за мінімальний страховий внесок за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Відповідна норма закріплена у п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.

Якщо ж такий ФОП не отримав дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, тоді може самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини та не менше за мінімальний страховий внесок.

Суми ЄСВ, сплачені упродовж року (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня звітного року, та до 20 січня, наступного року за звітним) враховують ФОП на загальній системі при остаточному розрахунку за календарний рік згідно з даними податкової декларації про майновий стан і доходи. ЇЇ показники формують на підставі даних Типової форми для обліку доходів і витрат ФОП і фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі - Типова форма), затвердженої наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261.

Тож норми законодавства не передбачають відповідальності для ФОП на загальній системі за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ, якщо за наслідками звітного кварталу ним сплачено його в розмірі мінімального страхового внеску за кожен місяць, у якому отримано прибуток, але менше ніж з розміру чистого доходу, визначеного за такий квартал згідно з даними Типової форми.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ та подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини