Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нарахована премія звільненому працівнику може стати підставою заново обчислити суму ЄСВ

Реклама

Роботодавцям треба враховувати, що ЄСВ нараховують на суму виплат особам, яким після звільнення з роботи нараховано зарплату за відпрацьований час (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464).

Премії, які пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій, зокрема, за підсумками роботи минулого місяця, кварталу, півріччя вважають виплатами за відпрацьований час та відносять до фонду додаткової зарплати (п. 2.2 Інструкції № 5).

А якщо база нарахування ЄСВ не перевищує мінімальної зарплати, тоді суму ЄСВ визначають як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Тому обов'язок нараховувати ЄСВ з мінімальної зарплати поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано зарплату (премію) в розмірі меншому за мінімальну зарплату.

При цьому, коли нараховують зарплату за попередній звітний (податковий) період, зокрема, у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суму донарахованої зарплати включають до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування (п. 1 розділу IV Порядку № 4).

Тож, якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівнику, до відповідних періодів її нарахування, загальний дохід за місяць (сума нарахованої зарплати за відпрацьований час та сума премії) становить менше мінімального розміру, тоді суму ЄСВ обчислюють як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 201.04.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Також користуйтеся публікацією "Мінімальний ЄСВ під час нарахування відпускних: чи можна уникнути" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини