Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхування відповідальності підприємців та аудит компаній замість надуманих штрафів — КМУ вирішив реформувати систему держнагляду

Реклама

На черговому засіданні 28 липня уряд схвалив декілька законопроектів, покликаних перезавантажити систему перевірок бізнесу та створити сприятливий бізнес-клімат в Україні. Про це інформує Мінекономіки. Так, реалізація законопроекту "Про основні засади державного нагляду (контролю)" покликана сприяти зменшенню регуляторного навантаження на доброчесний бізнес та впровадженню додаткових інструментів забезпечення прав громадян.

"Це надзвичайно важливий документ, який дозволить переорієнтувати систему державного нагляду з домінуючої на сьогодні карально-репресивної на превентивну і ризик-орієнтовану, підвищити прозорість перевірок й спростити взаємодію органів контролю та бізнесу. Ми маємо створити комфортні умови для розвитку підприємництва та залучення інвестицій в українську економіку", - прокоментував Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки України Олексій Любченко.

Зокрема, законопроектом пропонується:

- запровадити добровільне страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців;

- запровадити аудит діяльності компаній як окремий функціонал, що дозволяє підприємствам запобігти порушенню вимог законодавства;

- створити інститут громадських Рад з питань державного нагляду при органах контролю, що дозволить підвищити об'єктивність та публічність розгляду скарг підприємців;

- цифровізувати процеси державного контролю;

- посилити відповідальність посадових осіб органів державного нагляду;

- удосконалити процедури зупинення діяльності суб'єктів господарювання;

- визначити в КАС процедури скороченого провадження у справах за зверненнями органів державного нагляду до суду щодо недопущення до перевірки, зупинення діяльності підприємців для усунення порушень, які несуть загрозу життю та здоров'ю людей.

Також уряд схвалив проект закону про внесення змін до КпАП щодо підвищення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю). Ним пропонується посилити відповідальність посадових осіб органів контролю та збільшити суму адміністративного штрафу за порушення вимог законодавства з питань здійснення державного нагляду - з 850 грн до 4250 грн.

"Збільшується відповідальність за неправомірні дії з боку працівників органів держнагляду. Водночас робиться акцент на аудит та діалог з бізнесом, що дозволяє усунути існуючі порушення без зупинки діяльності підприємств. Крім того, передбачається більш активне залучення громадськості до цього процесу, а також уніфікація процедури оскарження рішень держнагляду", - відзначив очільник уряду Денис Шмигаль. Він підкреслив, що документи містять багато різних уточнень і новацій. Вони необхідні, щоб запобігти ситуаціям з абсурдними штрафами та надуманими підставами для блокування роботи підприємств.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM. Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини