Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові тарифи на паркування, нові паркувальні зони та плата за стоянку авто у дворі — столична влада хоче збільшити доходи міського бюджету

Реклама

Нові тарифи на паркування

Із 1 липня у Києві встановлено нові тарифи на паркування автомобілів. Про це йдеться у розпорядженні КМДА № 1459. Воно визначає наступну вартість за паркування на муніципальних майданчиках уздовж доріг та вулиць:

  • у І зоні, яка охоплює центральну частину міста, вартість 1 години паркування становитиме 35 грн/год;

  • в ІІ зоні, на прилеглих до центру територіях, - 25 грн/год;

  • у спальних районах міста вартість лишається без змін - 5 грн/год.

У разі несплати за паркування на водіїв накладатимуть штрафи у 20-кратному розмірі від вартості години паркування залежно від зони: 700 грн, 500 грн і 100 грн відповідно.

Оплата за паркування здійснюється безготівковим шляхом через додатки "Київ Цифровий", "Приват 24", Easy Pay або через інтернет-сайти ipay.ua або easypay.ua. Готівкою паркування можна оплатити виключно в терміналі Easy Pay. У вихідні, святкові дні, а також у робочі дні з 22:00 до 8:00 паркування залишається безкоштовним.

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив на початку нещодавнього засідання Київради: "Ми повинні розглянути та ухвалити рішення про збільшення кількості паркомісць для нічного паркування авто в усіх районах столиці. Аби поліпшити і комфорт киян, і збільшити надходження коштів від паркування в міський бюджет".

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства з вашої теми - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Нові паркувальні зони Києва

Також оприлюднено і затверджено нові паркувальні зони Києва: зміни до меж зон паркування у місті Києві затверджено розпорядженням КМДА № 1528. Нове зонування уже можна подивитися на інтерактивній карті.

Подробиці повідомив заступник голови КМДА Костянтин Усов. Так, І-ша Зона, яка охоплює центр Києва і має найвищий попит на паркування, складається з 224 паркомайданчиків на 4320 автомобілів. Крім того, створили "острови" І Зони всередині ІІ Зони - в районі "Караваєвих дач" та радіоринку, а також частини території у межах Деміївської площі.

ІІ-га Зона, так званий прецентр міста, зменшилася і тепер складається з 123 майданчиків на 2847 автомобілів. При цьому вона розширилась географічно. До районів навколо історичного центру, територій уздовж ключових магістралей центру міста та поблизу бізнес-центрів доєднали Сирець, частину Голосіїва, Гідропарку, Деміївки і Лівобережний діловий центр. "Острови" ІІ Зони з високим коефіцієнтом навантаження також створені всередині ІІІ Зони - біля ринків "Троєщина", "Лісовий" ("Юність"), авторинку, метро "Лісова" та музею "Пирогово".

У Зону ІІІ входять спальні райони з найменшим трафіком.

Де бухгалтеру швидко знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Платне паркування у дворах та на прибудинкових територіях

Також від столичних посадовців прозвучали наміри брати з водіїв гроші за використання прибудинкової території. За словами начальника Інспекції з паркування Дмитра Рахматулліна такі заходи абсолютно обґрунтовані і ніде немає розрахунків, що паркування під своїм житлом повинно бути безкоштовним.

"Звичка всюди паркуватися безкоштовно залишилася, хоча всі ми знаємо, що нічого безкоштовного не існує і кожен квадратний метр столичної землі коштує шалених грошей. Тим більше що сьогодні в більшості таких дворів особливо в центральній частині міста паркуються не тільки мешканці, а й працівники сусідніх офісів", - сказав Д. Рахматуллін.

У КМДА планують брати плату за паркування у тих дворах, де місто є власником прибудинкових територій. Мешканців обіцяють попередити заздалегідь, щоб за певний період вирішити питання з оформленням землі або отримати згоду на появу паркувальних місць. Вартість паркування в дворах житлових будинків буде дорівнювати платі за паркування на муніципальних майданчиках вздовж доріг, тобто залежно від зони - 35, 25 чи 5 грн/год. Паркування з 22-ї до 8-ї години та у святкові дні - безкоштовне.

Радник заступника голови КМДА Віталій Селік пояснив, що земля в місті - муніципальна, а тому влада має право встановлювати там шлагбауми і брати плату. Виняток - якщо прибудинкова територія оформлена на ОСББ або ЖБК, є акт на право власності. У цьому випадку цей будинок має право самостійно вирішувати, кому давати першочергове право ставити на ній свій автомобіль. "Купивши автомобіль, ви повинні бути готові до того, що за паркування доведеться платити. Покупка не означає, що ви автоматично отримуєте право на безкоштовне користування ділянкою території площею в 10 кв. м. МАФи і власники рекламних конструкцій за такі ж ділянки платять. Ще при СРСР ті, хто купив автомобіль, повинні були подбати про гаражі. А в інших країнах взагалі - якщо у тебе немає індивідуального приватного місця для автомобіля, то ти не маєш права купувати авто", - каже В. Селік.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM. Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини