Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінрегіон підготував нову редакцію закону про реконструкцію та знесення хрущовок — обіцяють дієвий механізм оновлення застарілого житла

Реклама

У новому законопроекті щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла прописаний механізм, який дозволить запустити в містах процес оновлення старих будинків і транспортної та соціальної інфраструктури довкола них. Про це повідомила заступник міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

"Чинний закон щодо реконструкції кварталів застарілого житлового фонду містить низку вимог, які на практиці фактично неможливо реалізувати. Наприклад, отримати згоду на реконструкцію будинку від 100% власників. Подекуди і в одній родині не можуть дійти згоди, а що ж говорити про цілий будинок! А ще є питання щодо процедури компенсації власникам застарілого житла та відселення мешканців, зацікавлення інвесторів-забудовників, розширення джерел фінансування проектів реконструкції тощо. Тому нам було важливо знайти рішення, яке б збалансувало інтереси інвесторів-забудовників, громадян і місцевої влади", - зазначила Наталія Козловська.

Ключові зміни, передбачені законопроектом, стосуються, зокрема, алгоритму прийняття рішення про реконструкцію кварталів застарілого житла. Так, орган місцевого самоврядування перед тим, як схвалити рішення про необхідність проведення реконструкції, має здійснити інвентаризацію житлового та нежитлового фондів в межах населеного пункту. За її результатами буде прийматися рішення про віднесення наявних об'єктів до застарілого фонду, а також затверджуватися програма з реконструкції, яка перед цим має пройти громадське обговорення. Програма може передбачати як реконструкцію, зокрема, модернізацію багатоквартирного будинку, з відселенням мешканців чи без відселення, так і його знесення (з відселенням).

Бізнес захищає свою нерухомість з системою SMS-Маяк: це ефективний онлайн-контроль змін статусу нерухомості та земельних ділянок.

Щодо відселення мешканців на час проведення реконструкції законопроект передбачає два варіанти: на вибір власника чи орендаря квартири в стартовий будинок на постійній основі, або ж в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції. Усі переселення здійснюватимуться лише на підставі укладених та нотаріально засвідчених договорів.

Реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об'єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, які розташовані в межах кварталу, що буде реконструюватися.

Змінами удосконалюється й процедура компенсації власникам застарілого житла. Зокрема, передбачається, що мешканець будинку матиме право:

- повернутися в свою квартиру після завершення реконструкції будинку;

- отримати компенсацію за квартиру, тобто фактично продати її інвестору-забудовнику;

- збільшити площу квартири завдяки купівлі додаткових метрів, або навпаки продати квадратні метри і зменшити площу.

Також зміниться й умова для прийняття рішення мешканцями будинку про участь у програмі з реконструкції - воно прийматиметься на загальних зборах мешканців відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

"Рішення зборів власників про участь їх будинку в програмі з реконструкції кварталу або мікрорайону вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх приміщень багатоквартирного будинку. Якщо співвласники не дійдуть згоди і не приймуть рішення, їх багатоквартирний будинок буде виключений із програми", - повідомила Наталія Козловська.

Не встигаєш за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення у системі LIGA360 вирішать цю проблему. Не пропусти важливих нововведень.

Крім того, законопроектом розширюється перелік джерел фінансування проектів реконструкції. Зокрема, вони фінансуватимуться за кошти державного та місцевих бюджетів, інвесторів-забудовників, підприємств та організацій, на балансі яких знаходяться об'єкти нерухомого майна. ОСББ також матимуть змогу брати активну участь у реалізації заходів з реконструкції свого будинку.

За інформацією Державної служби статистики станом на 01.01.2020 р. в Україні у містах та сільській місцевості налічувалось 9 181 516 жилих будинків. З них близько 200 тисяч - багатоквартирні будинки, які охоплюють 45% загальної житлової площі країни. Більша частина житлового фонду - застаріла та має незадовільний технічний стан. Із загальної кількості багатоквартирних будинків в Україні майже 12% було зведено в 1919-1945 рр., кожен четвертий будинок - у 1946-60 рр., ще майже чверть - у 60-х роках. Понад 67 тисяч будинків збудовані протягом 1960-80 рр.

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини