Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС надала рекомендації із заповнення звітності для ФОП, який виходить на пенсію та ліквідується

Реклама

В ГУ ДПС у Черкаській області розглянули ситуацію, за якої ФОП на спрощеній системі ІІ групи припиняє діяльність 30.06.2021 року, але з 05.04.2021 року він став пенсіонером. Тож, як показати в ліквідаційній податковій декларації платника ЄП (додаток 1) несплату ЄСВ за травень та червень?

Тут треба розмежувати, що перший випадок, який стався - це вихід ФОП на пенсію, а далі - припинення підприємницької діяльності.

Тому перед тим, як подати ліквідаційний звіт, потрібно для початку повідомити ДПС про вихід ФОП на пенсію. Для цього подають Додаток 1 до декларації з типом форми "Звітна" та додатковою позначкою "Довідково", в якому заповнюють;

- у заголовніи? частині в комірці 01 "Звітна" та в комірці 04 "Довідково" проставляють позначку "Х";

- у графі 5 "Тип форми" в полі "призначення пенсіі?" - позначка "Х";

- у графі 8.1 "Код категорії застрахованої особи" - "6";

- у табличній частині графи 9 вказують суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за перші чотири місяці: січень - квітень 2021 р.). Крім того заповнюють підсумковий рядок таблиці за колонками 2 та 4. Значення підсумованого рядка графи 9 переносять в рядок 21 Декларації.

Наступний крок - подати Додаток 1 у складі декларації з типом форми "Звітна" та у графі 5 "Тип форми" проставити позначку "Х" - після припинення.

Важливі моменти заповнення рядків ліквідаційної декларації:

- стан документа "Звітний";

- у графі 2 - позначка "Х" - "півріччя";

- у графі 8.1 ставлять "Х";

- у графі 10 зазначають всі КВЕД, за якими отримано дохід;

- у розділі ІІІ у табличній частині зазначають суму ЕП, яка була нарахована за звітний період - це І квартал (січень, лютий, березень) та ІІ квартал (квітень), а у рядку 03 вказують обсяг доходу. Також цю суму потрібно продублювати у розділі V у рядку 08;

- у розділі VII у рядку 21 зазначають суму ЄСВ за звітний період (за перші чотири місяці, оскільки діяльність припинена в квітні 2021 року). Також ставлять позначку "Х" про те, що до декларації додають Додаток 1.

В подальшому заповнюють Додатку 1 до декларації:

- обирають стан документа "Звітний", податковий період "Х" - "півріччя";

- у графі 4 - позначка "Х" - "півріччя";

- у графі 5 - "після припинення" - "Х";

- у графі 6 - "30.06.2021";

- у графі 8 вказують період з початку року по останній день місяця, в якому відбулося припинення підприємницької діяльності, тобто "01.01.2021 - 30.06.2021";

- у графі 8 - "6";

- надалі заповнюють табличну частина графи 9, де зазначають суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за перші чотири місяці). За квітень та травень 2021 року суми не проставляють, оскільки ФОП вийшов на пенсію, про що було повідомлено ДПС. Крім того, заповнюють підсумований рядок таблиці за колонками 2 та 4.

В нагоді стане публікація "Декларація фізособи-єдинника: правила заповнення" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини