Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Терміни зберігання первинних документів збільшуються на період карантину

Реклама

В ДПС відреагували на запит платника податків щодо продовження термінів зберігання первинних документів на час карантину та можливості їх знищення у 2021 році за 2018 рік за умови проведення перевірки.

Податківці відсилають до ст. 44 ПКУ, яка вимагає зберігати документи упродовж визначених законодавством термінів, але не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів з трансфертного ціноутворення) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовують зазначені документи. У разі неподання податкової звітності відлік для зберігання документів обчислюють з дня граничного терміну подання такої звітності та документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (не менш як 1095 днів з дня здійснення відповідної господарської операції).

Вказані терміни зберігання документів продовжують на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених п. 102.3 ПКУ.

Проте на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно) завершення дії карантину зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ (п. 522 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ).

Тож, ст. 44 ПКУ встановлено мінімальні терміни зберігання документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів - 1095 днів з дня подання податкової звітності, 2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, із збільшенням цього строку при проведенні процедури оскарження у разі визначення сум зобов'язань контролюючими органами.

Але, оскільки перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ, зупиняється, то строки зберігання документів на період дії карантину також продовжують.

Джерело: ІПК ДПС від 02.07.2021 р. № 2606/ІПК/99-00-04-03-03-09.

Купуйте LIGA360 у серпні - отримуте місяць користування преміум-пакетів для двох ваших колег. На вибір надаються професійні рішення для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Подробиці акції за посиланням.

Не пропустіть:

- "Списання безнадійної дебіторки та кредиторки в період карантину - чи продовжуються строки позовної давності";

- "Строки давності для подання уточнюючої податкової звітності продовжені на період карантину".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини