Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки давності для подання уточнюючої податкової звітності продовжені на період карантину

Реклама

Податківці пояснили, чи можна подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої податкової звітності після закінчення строку давності, визначеного ст. 102 ПКУ, який припадає на період дії карантину.

Платник податків, який самостійно (у т. ч. за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Контролюючий орган може провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня - у разі проведення перевірки операції відповідно до ст.ст. 39 і 392 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання (п. 102.1 ПКУ).

Якщо платник податку подав уточнюючий розрахунок до податкової декларації або уточнюючу декларацію, то контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов'язань в межах поданих уточнень за такою податковою декларацією протягом 1095 днів (2555 дня - у разі проведення перевірки відповідно до ст.ст. 39 і 392 ПКУ) з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

На період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершиться дія карантину, зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ (абзац 11 п. 522 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ).

Тому уточнюючий розрахунок до раніше поданої податкової звітності можна подати після закінчення строку давності, визначеного ст. 102 ПКУ, який припадає на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, оскільки вказані строки давності збільшуються на весь період дії карантину.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 132.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Переглядайте також:

- при виправленні помилок в декларації за періоди карантину штрафи не застосовують;

- уряд дозволив планові та частину позапланових перевірок платників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини