Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадала порядок повернення надміру сплаченого ПДВ

Реклама

Платник ПДВ може повернути надміру сплачену суму грошових зобов'язань з ПДВ, яку зараховану до бюджету з рахунку платника в СЕА ПДВ виключно на такий рахунок в СЕА ПДВ. Якщо такий рахунок відсутній на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів, тоді кошти перераховують на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Водночас надміру сплачену суму податкових зобов'язань з ПДВ, яка виникла після подання уточнюючого розрахунку, яким зменшено суму податкового зобов'язання за попередній звітний (податковий) період, яка підлягала сплаті ним до бюджету, платник податку може повернути виключно на рахунок такого платника в СЕА ПДВ. Обов'язкова умова -сума податкових зобов'язань повністю сплачено на рахунок в СЕА ПДВ та зарахована до бюджету з рахунку платника в СЕА ПДВ.

В такому разі платник ПДВ самостійно приймає рішення щодо розміру суми такого повернення, і така сума може дорівнювати або бути меншою ніж розмір надміру сплачених ним грошових зобов'язань станом на дату подання до контролюючого органу відповідної заяви.

Для повернення сум грошового зобов'язання та пені платник податків подає заяву про таке повернення упродовж 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені (п. 43.3 ПКУ).

За результатами розгляду заяви орган ДПС встановлює правомірність або неправомірність повернення коштів платнику.

Тож, платник ПДВ може подати до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) надміру сплаченої суми податкових зобов'язань упродовж 1095 днів від дня її виникнення заяву. Орган ДПС її розгляне відповідно до норм ПКУ та Порядку № 60, та встановить правомірність такого повернення.

Заяву можна подати через Електронний кабінет, в якій серед обов'язкових реквізитів, - напрям перерахування коштів, а також, інформація щодо суми повернення, дати сплати коштів до бюджету, реквізити рахунку, з якого повертають кошти та інше.

Зокрема, у графі "Дата сплати до бюджету" заяви, у разі надходження до бюджету коштів з рахунку в СЕА ПДВ, треба зазначати дату зарахування таких коштів на бюджетний рахунок з рахунку в СЕА ПДВ, а у випадку виникнення суми надміру сплачених податкових зобов'язань з ПДВ, у зв'язку з поданням уточнюючого розрахунку - дату зарахування до бюджету з рахунку в СЕА ПДВ суми податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, який уточнюється.

У графі "Рахунок, з якого повертаються кошти" заяви зазначають бюджетний рахунок для сплати ПДВ.

За бажанням платник податку до заяви може додати копії відповідних документів.

Відповідний алгоритм подання заяви на повернення надміру сплаченого ПДВ податківці описують в ІПК ДПС від 15.07.2021 р. № 2776/ІПК/99-00-18-03-03-06.

Також вони додають, що невикористання платником ПДВ рахунку в СЕА ПДВ призводить до;

- непоповнення такого рахунку, відповідно, до незбільшення суми ПДВ, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН;

- розбіжностей між даними СЕА ПДВ та інтегрованою карткою платника податку;

- того, що на рахунку в СЕА ПДВ формується залишок узгоджених податкових зобов'язань платника податку, не сплачений до бюджету, який обліковується Казначейством до виконання в повному обсязі.

В роботі допоможе стаття "Що потрібно знати, щоб повернути переплату з бюджету" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини