Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліміт каси встановлюють самостійно чи за погодженням із владою – ДПС

Реклама

Податківці нагадують: ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунків середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника підприємства чи уповноваженої ним особи (п. 50 Положення № 148).

Якщо підприємство ліміт каси не встановило (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається нульовим, а вся готівка, що перебуває в його касі на кінець робочого дня та яку підприємство не здало до обслуговуючого відділення банку, уважається понадлімітною (п. 53 Положення № 148).

Для відокремлених підрозділів ліміт каси установлюється і доводиться до їх відома відповідним внутрішнім документом в межах ліміту каси встановленого суб'єктом господарювання.

Тобто керівник суб'єкта господарювання не може встановлювати відокремленим підрозділам ліміт каси вищий за ліміт, встановлений на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси.

Також у відомстві зауважили - в зв'язку з втратою чинності у 2019 році Указу Президента № 436/95, штрафні санкції за порушення ведення касових операцій не передбачені жодним нормативно - правовим документом.

Однак, вважаємо, податківці дещо лукавлять. Дійсно, на саме підприємство санкцій не накладають. А от посадові особи господарюючого суб'єкта все ж відповідають за недотримання вимог щодо ведення касових операцій, закріплених у Положенні № 148.

Зокрема, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах передбачено штраф від 289 до 1496 грн (ст. 164-4 КпАП).

Докладніше про "Відповідальність за порушення ведення касової дисципліни" можна дізнатися з модуля Ситуації.

Оцініть переваги професійного рішення LIGA360 для бухгалтерів. Контролюйте звітність, сплату податків, економте час на пошук типових договорів і форм, слідкуйте за змінами законодавства. Вирішуйте будь-які робочі завдання з модулем “Ситуації для бухгалтера” та консультаціями експертів. Тестовий доступ до Liga360:Бухгалтер можна замовити тут.

Джерело: ІПК ДПС від 27.05.2021 р. № 2104/ІПК/99-00-07-05-01-06

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини