Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС бореться із мінімізацією оподаткування при виплаті доходів нерезидентам

Реклама

Контроль за міжнародними схемами мінімізації податків, у т. ч. за рахунок взаємовідносин з пов'язаними особами нерезидентами, посилено - повідомили в ДПС.

Доволі часто виплату доходів нерезидентам з джерелом походження з України використовують як підґрунтя для виведення коштів. За підсумками першого півріччя 2021 року спрямовано за кордон 137 млрд грн доходу, з яких нараховано до сплати 4 млрд грн податку.

В ДПС переконують, що до 20% виплат - ризикові. Тобто, ці виплати здійснювались на користь нерезидентів, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів, на користь незареєстрованих постійних представництв нерезидентів на території України або за результатом аналізу діяльності суб'єкта господарювання прослідковано зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Такі виплати проводять на користь компаній, що зареєстровані в Республіці Кіпр, Королівстві Нідерланди, Великій Британії та Німеччині. Сюди потрапили виплати у вигляді дивідендів, процентів, роялті тощо.

Для збору доказів вчинення порушень при виплатах на користь нерезидентів використовують обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн.

Податкове відомство налагодило ефективну комунікацію з іноземними країнами, що дозволяє в подальшому оперативно відпрацьовувати ризики ухилення від оподаткування.

У 2021 році отримано 76 остаточних відповідей, більшість з яких підтвердили ймовірні ризики. Вже донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб у сумі 300 млн гривень. До кінця року податківці очікують донарахування при проведенні планових перевірок близько 2 млрд гривень. На додаток уже зібрано доказову базу для донарахування ще близько 1 млрд грн.

Тому ДПС звертає увагу платників, що добровільне уточнення сплачених сум податку на прибуток з доходів нерезидентів дозволить бізнесу зменшити тягар сплати штрафних санкцій.

Готуйтеся до бізнес-сезону разом з ЛІГА:ЗАКОН. Придбайте LIGA360 для своєї професійної ролі, та подаруйте місяць користування преміум-пакетів для 2 колег. На вибір надаються ІТ-рішення для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Акція діє тільки в серпні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини