Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За які трудові порушення штрафують на 10 мінімальних зарплат - судова практика

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду (постанова від 19.08.2021 р. у справі № 804/3049/17) розглянув спір роботодавця та органу Держпраці щодо можливості виконувати роботи підвищеної небезпеки за ЦПД.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням.

Вкотре наголошено, що неприпустимо оформляти ЦПД на виконання небезпечних робіт з особами, які не мають відповідних знань, досвіду та, у визначених законом випадках, допуску (дозволу), а також робіт, які мають постійний характер виконання.

До того ж, оскільки декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства подає та отримує дозвіл на виконання конкретних видів робіт саме роботодавець, то роботи підвищеної небезпеки, визначені таким дозволом, можуть виконуватись виключно працівниками такого роботодавця, а не особами, що надають послуги за ЦПД, за умови відсутності у них дозволів на виконання таких робіт.

Разом із такими висновками, Верховний Суд також не взяв до уваги доводи позивача про те, що невід'ємна складова складу правопорушення, передбаченого ст. 265 КЗпП, -наявність виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

В абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП передбачено три самостійні порушення:

- допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

- виплата зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Спільним для вище перелічених правопорушень є санкція, яка передбачає штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та ФОП які використовують найману працю та є ЄП 1 - 3 груп, застосовують попередження.

Купуйте LIGA360 у серпні - отримуте місяць користування преміум-пакетів для двох ваших колег. На вибір надаються професійні рішення для юристів, бухгалтерів, HR, піарників, служби безпеки. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини