Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки назвало умову надання додаткової відпустки на дітей

Реклама

Із 09.05.2021 року діє Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною" від 15.04.2021 р. № 1401-IX. Серед його змін - правки до ч. 1 ст. 19 Закону України "Про відпустки" від 15.11.96 р. № 504/96-ВР та ст. 1821 КЗпП.

Мова йде про умови надання додаткової оплачуваної відпустку тривалістю 10 календарних днів працівникам із дітьми (далі - додаткова відпустка на дітей). Якщо раніше її отримувала жінці, яка працює і має дітей, то тепер - один з батьків, які мають дітей.

З цього приводу Мінекономіки розглянуло окремі аспекти у наданні додаткової відпустки на дітей в листах від 10.08.2021 р. № 4712-06/40797-07 та 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07.

1. Лише один з батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку і за умови, що інший з батьків дітей у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку.

Водночас чинне законодавством не визначає конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що мати (батько) не скористалася(-вся) правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому роботодавцю надають будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка.

Рішення про надання зазначеної відпустки приймає роботодавець з урахуванням наданих документів.

2. Додаткова відпустка на дітей є соціальною і надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу.

3. Грошова компенсація за невикористану додаткову відпустку на дітей при звільненні виплачується у разі підтвердження, що один з батьків не скористався правом на таку додаткову соціальну відпустку за кожен рік окремо.

4. Стосовно компенсації за додаткову соціальну відпустку матері (батьку) за період її (його) перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то законодавство про працю не передбачає надання двох відпусток одночасно.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Також переглядайте статтю "Дитяча" відпустка тепер і для татусів". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини