Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи складати розрахунок коригування при зміні ціни в договорі "заднім числом" — пояснення ДПС

Реклама

ДПС розглянула ситуацію платника ПДВ, в якій між орендарем та орендодавцем 01.03.2021 року укладено та нотаріально посвідчено додаткову угоду до договору оренди, згідно з якою розмір орендної плати зменшений, починаючи з 01.01.2021 року. При цьому на підставі усних домовленостей акти приймання-передачі послуг та орендні платежі складалися та сплачувалися виходячи із зменшеного розміру орендної плати (який надалі був зафіксований у додатковій угоді), починаючи з 01.01.2021 року.

Звісно ж надалі платника ПДВ цікавив порядок складання ПН/РК та віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у разі такої зміни ціни договору.

Податківці роблять такі висновки:

1. До компетенції ДПС не належить питання правомірності застосування зворотної дії в часі до умов договору, які змінюють врегульовані та виконані договірні відносини.

2. Якщо керуватися описаною ситуацією і ПН за операціями з надання майна в оренду за періоди, починаючи з 01.01.2021 року, складалися орендодавцем на підставі актів приймання-передачі послуг або за отриманими орендними платежами, виходячи з фактичного обсягу таких операцій, та надалі такий обсяг не змінюється (не відбувається перерахунок вартості наданих послуг та/або повернення коштів), то підстави для складання РК до таких ПН у цьому випадку відсутні.

3. Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає на підставі ПН, складеної з дотриманням норм податкового законодавства та зареєстрованої в ЄРПН платником податку - постачальником товарів/послуг на такого покупця за фактом здійснення господарської операції з постачання товарів/послуг на дату "першої події", показники якої відповідають первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Джерело: ІПК ДПС від 12.07.2021 р. № 2730/ІПК/99-00-21-03-02-06 .

В продовження питання переглядайте статтю "Розрахунок коригування на зміну ціни: порядок і зразок заповнення". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини