Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ навів типові помилки, які призводять до неможливості сформувати е-лікарняні

Реклама

До 1 вересня 2021 року триває перехідний період впровадження електронної форми листків непрацездатності, сформованих на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність - нагадали в ГУ ПФУ у Луганській області.

Під час перехідного періоду виявлені типові помилки, які унеможливлюють реєстрацію медичного висновку щодо тимчасової непрацездатності та реєстрацію в Реєстрі листка непрацездатності застрахованих осіб.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Найпоширеніша помилка зі сторони громадян -"Особа відсутня у Реєстрі застрахованих осіб", яка найчастіше зумовлена невідповідністю паспортних даних у Реєстрі застрахованих осіб та електронному кабінеті пацієнта.

Для актуалізації даних про особу (при зміні паспорта) треба подати до територіального органу ПФУ особисто (через представника) Анкету застрахованої особи і документи, що ідентифікують та підтверджують інформацію про особу. Також застрахована особа може:

- увійти до особистого кабінету на вебпорталі ПФУ за допомогою КЕП;

- в розділі "Комунікації з ПФУ" обрати "Анкета для зміни даних в Реєстрі застрахованих осіб";

- заповнити всі реквізити електронного бланка анкети та прикріпити скан-копії паспорта (інших документів), підписати за допомогою КЕП та відправити до ПФУ.

Обов'язково потрібно перевірити та, при необхідності, надати лікарю, з яким підписано декларацію, оновлені дані стосовно паспорта. Також потрібно перевірити наявність та правильність реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП).

Інформація про персональні дані застрахованої особи завжди повинна бути актуальною та ідентичною як в ПФУ, так і в інформаційній системі охорони здоров'я.

Інша помилка часто виникає при реєстрації медичного висновку - "Відсутній страхувальник".

Вона пов'язана, насамперед, із звітуванням роботодавців за своїх застрахованих осіб. При прийнятті особи обов'язково потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу за будь-якими типами трудових договорів. При формуванні звітів щодо ЄСВ потрібно ретельно перевіряти дані про РНОКПП, а для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття РНОКПП і мають відмітку у паспорті, паспортні дані, вказані у звіті.

В ситуації із переведенням працівників на інші посади у Додатку 5 до об'єднаної звітності потрібно вказувати тільки дати початку роботи на новій посаді з проставлянням ознаки "1" у графі "Переведено, призначено на іншу посаду або роботу, переміщено до іншого підрозділу". Вказання дати припинення на попередній посаді та підстави про звільнення призведе до помилки "Відсутній страхувальник".

В нагоді стане стаття "Помилки у "старих" додатках Д1 і Д5: як виправити". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини