Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В які терміни визнавати податковий кредит за "розблокованою" ПН за рішенням суду: позиція ДПС

Реклама

Платники ПДВ періодично мають ситуацію, коли реєстрацію постачальником в ЄРПН податкової накладної, яка була складена на покупця - платника ПДВ за операцією з постачання йому товарів/послуг, зупиняють.

В такому випадку інколи доводиться постачальнику звертатись з позовом до суду аби розблокувати ПН. У випадку позитивного судового рішення, яке набрало законної сили, ним зобов'язують ДПС зареєструвати таку ПН.

Коментуючи таку ситуацію, податківці вказують, що ПН та/або РК, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день набрання рішенням суду законної сили про їх реєстрацію (у разі надходження до ДПС відповідного рішення) з огляду на вимоги п. 19 Порядку № 1246.

Дата внесення відомостей до ЄРПН - день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням (п. 20 Порядку № 1246).

У випадку набрання законної сили рішенням суду, згідно з яким ДПС зобов'язано зареєструвати ПН, в реєстрації якої платнику (постачальнику) було відмовлено, покупець може включити до податкового кредиту суми ПДВ, зазначені у такій ПН, після її реєстрації в ЄРПН:

- у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такої ПН - у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому її складено, або будь-якого наступного звітного періоду в межах 1095 календарних днів з дати складання такої ПН;

- у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН - у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому її зареєстровано в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати її складання.

Водночас на сьогодні ПКУ не передбачено виключень щодо термінів формування податкового кредиту за ПН, які реєструються в ЄРПН згідно з рішенням суду.

Джерело: ІПК ДПС від 31.08.2021 р. № 3189/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Користуйтеся публікацією "Блокування податкових накладних: як оскаржити рішення регіональної комісії". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини