Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підвищили суму для переказів без ідентифікації на 1 грн — новий Закон

Реклама

Парламент прийняв Закон «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо уточнення окремих положень» (законопроект № 5559).

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до системи.

Попри довгу назву законопроект № 5559 містить лише одну маленьку зміну: застосування заходів фінансового моніторингу буде у випадку переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.

Чинна редакція п. 8 ч. 18 ст. 14 Закону № 361 передбачає, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов'язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень. Так, обмеження застосовується при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше: відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку.

Таким чином, фінансовий моніторинг станом на даний час не поширюється на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень уже підлягає заходам фінансового моніторингу, передбаченим ст. 14 Закону № 361.

На думку автора законопроекту, вказаний факт призводить до незручностей для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків та фінансових установ, що змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Ось тому новий закон і передбачає, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.

Хочете читати всі бухгалтерські видання та новини на єдиній платформі? Спробуйте систему LIGA360:Бухгалтер. Тут можна налаштувати персональну стрічку новин з улюблених видань та слідкувати за актуальними темами бухобліку. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини