Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто візьме контроль над водою – парламент ухвалив закони про права й обов’язки водокористувачів та меліорацію

Реклама

Минулого тижня парламентом прийнято Закон «Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» (проект № 3969) та прийнято за основу проект Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (проект № 5202-д).

Першим Законом врегулювали питання обов'язковості укладення господарського договору первинними водокористувачами з підприємствами водної галузі, необхідність законодавчого закріплення організації надання платних послуги, пов'язаних з подачею води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм.

Законом врегульовано питання збереження і відновлення державного майна на стратегічних об'єктах України за рахунок надання платних послуг.

Законом внесено зміни до статті 42 Водного кодексу України в частині визначення, що «також первинними водокористувачами є ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води та отримують воду з каналів, водосховищ, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів».

Крім того, забір та використання води із каналів, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів має здійснюватися на підставі дозволу на спеціальне водокористування та відплатного договору, укладання якого є обов'язковим.

Зміни до ВКУ вводяться в дію через три місяці з дня набрання чинності цим Законом.

Другим законопроектом пропонується:

- внести зміни до законодавчих актів, які створять передумови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та залучення інвестицій в неї;

- визначити правовий статус організацій водокористувачів (ОВК), унормувати процедуру створення та набуття ОВК прав на об'єкти меліоративної інфраструктури;

- спростити адміністративні процедури щодо будівництва та експлуатації меліоративних мереж та їх окремих об'єктів;

- дозволити приватизацію насосних станцій, які не використовуються протягом не менш ніж десяти років, та щодо яких жодна ОВК протягом двох років після прийняття Закону не звернулася із заявою про отримання у власність об'єктів меліоративної мережі, до складу якої входить насосна станція.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства з вашої теми - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини