Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила карантину діють із 20 вересня – оприлюднено постанову КМУ

Реклама

Ми вже розповідали про наміри уряду скоригувати карантинні обмеження, встановлені Постановою № 1236. І ось оприлюднено текст відповідної постанови від 13 вересня 2021 р. № 954. МОЗ виявився правим - постанову таки прийняли і вона запрацює з 20 вересня. Погляньмо, що ж вийшло.

«Зелений» рівень епідемічної небезпеки

Тут дозволили проведення масових заходів без одягнутих усіма учасниками та організаторами засобів індивідуального захисту (захисних масок або респіраторів) за умови наявності у цих осіб антиковідних документів, тобто документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, або міжнародного, внутрішнього COVID-сертифіката України, виданого відповідно до Порядку № 677, або іноземного сертифіката, що підтверджує:

- вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати);

- негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;

- одужання особи від зазначеної хвороби.

«Жовтий» рівень епідемічної небезпеки

Відвідування закладів освіти дозволено, якщо не менше 80% працівників відповідного закладу мають антиковідний документ.

Буде заборонена діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку).

За наявності антиковідних документів у всіх учасників та відвідувачів (крім неповнолітніх) та 80% персоналу буде дозволено:

- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (у тому числі в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування);

- приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб'єктами діяльності у сфері культури;

- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування;

- діяльність спортивних залів, фітнес-центрів;

- діяльність закладів, що надають послуги з розміщення.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки

Скасували заборону на роботу закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби.

Відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде можливим, якщо усі працівники мають антиковідний документ.

За умови наявності антиковідних документів у всіх учасників та відвідувачів (крім неповнолітніх) та усіх організаторів заходу (співробітників закладу, ринку) буде дозволено:

- приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

- приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

- приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

- приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

- приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів;

- приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів;

- проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;

- діяльність ринків;

- робота підвісних канатних доріг;

- діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку).

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів і співробітників за допомогою LIGA360. Ця оригінальна IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди та містить персональні набори інструментів і зручні внутрішні комунікації. Дізнайтеся більше.

Скасування допуску до важких і небезпечних робіт без медогляду

Звертаємо увагу роботодавців, що Кабмін скасував з 20 вересня норму, якою на період дії карантину тимчасово дозволяється залучення до роботи без проходження попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, робота яких пов'язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту, підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту, працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення.

Зміни до Постанови № 677

Змін зазнає з 20 вересня і Постанова № 677, яка, власне, й регулює питання видачі документів про вакцинацію. Тут оновили повноваження МОЗ та Мінцифри, уточнили низку процедурних нюансів з обміну інформацією між органами влади, оновили вимоги до запиту, який особа подає на формування COVID-сертифіката, а також - перелік відомостей, які містяться в такому документі.

Передбачили, що використання COVID-сертифікатів на території України дозволяється за умови підтвердження їх чинності. COVID-сертифікат не підлягає використанню та вважається таким, що власник не має його при собі, якщо власник або законний представник власника відмовився від пред'явлення зазначеного сертифіката для підтвердження його чинності. Міжнародні та внутрішні сертифікати мають на території України однаковий статус і встановлювати випадки використання виключно міжнародного або внутрішнього сертифіката забороняється.

Також Постанову № 677 доповнили:

- Правилами підтвердження чинності COVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби;

- зразками COVID-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

COVID-сертифікати повинні виготовлятися на папері розміром ISO А4 з можливістю для зручного транспортування скласти папір поперек довшої сторони до розміру ISO А5, а папір, складений до розміру ISO А5, скласти поперек довшої сторони до розміру ISO A6. Колірність, шрифт, особливості накреслення шрифту в COVID-сертифікаті не впливають на його чинність і можуть незначно відрізнятися відповідно до особливостей способу нанесення на поверхню. Розмір та пропорції елементів COVID-сертифіката, їх розташування один відносно одного можуть відрізнятися залежно від пристрою, на якому його візуалізовано.

Стежити за змінами в законодавстві ще простіше, ніж раніше. Контролюйте тільки ті норми закону, які цікаві вам. В модулі LIGA360.Smart-сигнали отримуйте сповіщення, які ви встановили в інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН. Замовити доступ для ознайомлення з рішеннями для бухгалтера можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини