Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінює Постанову № 1236 про карантинні обмеження – сертифікати про вакцинацію двох типів і ліміт на клієнтів

Реклама

Під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася селекторна нарада щодо запобігання поширенню хвороби COVID-19. Про це інформує Урядовий портал. Було констатовано зростання кількості нових випадків захворювання та госпіталізацій.

Учасники наради обговорили ключові зміни до постанови Кабінету Міністрів №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Нововведення будуть ухвалені найближчим часом.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко озвучив відповідні пропозиції. Зокрема, МОЗ пропонує, щоб обмеження жовтої та червоної зони епідемічної небезпеки не поширювалися на ті заклади господарювання, у яких колектив і відвідувачі мають:

- ковід-сертифікат, що засвідчує вакцинацію;

- дійсний протягом 72 годин негативний ПЛР-тест;

- або довідку про перенесену протягом останніх кількох місяців коронавірусну хворобу.

Учасники наради також порушили питання дотримання протиепідемічних норм і протидії підробленню ковідних документів. У МВС повідомили, що правоохоронці активізують перевірки щодо можливого підроблення сертифікатів вакцинації.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Своєю чергою, МОЗ повідомляє, що зміни до Постанови № 1236 вже ухвалено. Вочевидь, у текст цього повідомлення вкралася помилка і зміни ще не ухвалені, а лише обговорені. Але повідомлення профільного міністерства нам цікаве тим, що в ньому озвучено більше подробиць. Зокрема - намір закріпити правило, за яким COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані «жовтий» або «зелений») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий «жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» - про повний курс.

Також на випадок введення жовтого рівня епідемічної небезпеки змінили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Ще у МОЗ підтвердили, що обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтого» чи «зеленого» COVID-сертифікату. Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

А ось у разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат. Крім того, обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона зможе не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.

У МОЗ додають, що COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів і співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. Ця оригінальна IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди та містить персональні набори інструментів і зручні внутрішні комунікації. Дізнайтеся більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини