Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як будуть продавати алкоголь із 1 жовтня — ДПС прокоментувала нові вимоги до фіскальних чеків

Реклама

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства на загальній системі оподаткування, яке здійснює діяльність у сфері торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Відповіді втілилися в ІПК від 06.09.2021 р. № 3347/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Так, податківці вказали, що Наказом № 329 внесено зміни до форми та змісту розрахункових документів. Наказ № 329 стосується виключно наявності з 01.10.2021 року у фіскальному касовому чеку, які формуються всіма без виключення РРО та/або ПРРО, цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Тому обов'язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої визначено Наказом № 13 (в редакції Наказу № 329) та розповсюджується на суб'єктів господарювання всіх організаційно - правових форм без виключення.

Отримайте аналітику від ЛІГА:ЗАКОН, правову підтримку, персональні консультації та подання звітності в комплексному рішенні LIGA360: Бухгалтер. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Як акцентують у ДПС, алкогольні напої, що марковані марками попереднього зразка (без наявності штрихового коду) реалізуються без відображення штрихового коду, в межах придатності такого напою до споживання.

Також податківці звертають увагу, що для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО та/або ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов'язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

При програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив.

Зверніть увагу, що не буде вважатись порушенням чинного законодавства продаж з 01.10.2021 року алкогольних напоїв (строк придатності яких не минув) маркованих марками старого зразка, без зазначення в розрахунковому документі РРО та/або ПРРО відомостей із штрих - коду марки акцизного податку (серії та номеру), як і продаж алкогольних коктейлів з їх використанням у такий же спосіб,.

У той же час алкогольні напої, марковані марками акцизного податку старого зразка, в межах терміну придатності таких напоїв для споживання не будуть вважатись такими, що марковані з відхиленням від вимог Положення про маркування алкогольних напоїв, за умови забезпечення їх цілісності та наявності на тарі у яку такі алкогольні напої були розлиті їх виробником.

Маєте питання щодо бухгалтерського обліку? З ним допоможе комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360:Бухгалтер. Тут зібрані усі щоденні ситуації для бухгалтера, а також є консультації особистого експерта. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини