Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Господарський кодекс скасують – що буде з регулюванням підприємницької діяльності

Реклама

У парламенті зареєстровано законопроект «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період» (реєстр. №6013). Проектом передбачено внесення змін до ЦКУ та визнання таким, що втратив чинність, ГКУ.

Як зазначає один з ініціаторів проекту закону Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук ГКУ «перетворився в систему бланкетних норм та приписів, а також спотворив організаційно-правові форми юридичних осіб та зберіг пострадянські «повне господарське відання» та «оперативне управління»».

«Законопроєкт №6013 - це механізм, який допоможе правильно та безболісно навести порядок у сфері підприємницької діяльності, уніфікувати організаційно-правові форми юридичних осіб, запровадити цивілізовані правові режими на майно, відмовившись від совкових анахронізмів, таких як «повне господарське відання» та «оперативне управління», яких немає в цивілізованому світі, запропонувавши натомість цивілізовану систему речових прав», - поінформував Руслан Стефанчук.

Він пояснив, що законопроект №6013 передбачає запровадження перехідного періоду на 7 років для поступового перетворення «підприємств» у традиційні форми господарських товариств із дотриманням принципу співмірного та передбачуваного втручання в права засновників таких юридичних осіб без покладання на них надмірного тягаря з виконання положень Закону.

«Крім цього, ми врешті-решт відкриваємо шлях для приведення всього цивільного обороту до європейських норм та зможемо осучаснити Цивільний кодекс України... І бізнес, і держава лише виграють від модернізації «підприємницького» законодавства», - наголосив посадовець.

Він також вказав на те, що вважає міфами щодо скасування ГКУ:

«1. Ми не маємо намір, скасовуючи Господарський кодекс, скасовувати спеціальне законодавство у сфері підприємницької діяльності. Навпаки - готові до його розвитку задля всебічного захисту прав суб'єктів підприємництва.

2. Ми не маємо намір скорочувати систему господарських судів. Вони діяли й будуть діяти, застосовуючи цивільний кодекс та систему спеціального законодавства.

3. Ми не маємо намір закривати кафедри господарського (підприємницького) права на юридичних факультетах, вони будуть і надалі працювати, адже факт наявності чи відсутності кодексу ніколи не був підставою для інституціоналізації кафедр (приклад, кафедри екологічного, медичного, міжнародного права тощо)», - підкреслив політик.

Зазначеним проектом Закону передбачаються, зокрема:

- доповнення ЦКУ положеннями, що свідчать про можливість існування юридичних осіб в організаційно-правовій формі - «об'єднання юридичних осіб»;

- доповнення ЦКУ статтями, направленими на покращення корпоративного управління, зокрема статтею 96-1, яка містить визначення корпоративних прав, встановлює момент виникнення корпоративних прав, а також можливість існування у законодавстві обмежень певним особам щодо володіння корпоративними правами або їх реалізації; статтею 99-1, якою визначається статут та обов'язки посадових осіб товариств;

- виключення з ЦКУ таких юридичних осіб публічного права як державні підприємства, комунальні підприємства та спільні комунальні підприємства;

- доповнення ЦКУ положеннями, відповідно до яких встановлюються особливості передачі в управління майна юридичній особі її засновником;

- внесення змін до законодавчих актів, що регулюють приведення у відповідність з ЦКУ правил набуття права власності на майно, передане у власність юридичним особам, що перебувають під контролем держави, та на майно, набуте ними у власність на підставах, не заборонених законом, забезпечення можливості отримати речові права на чуже майно, не заборонені законом, а також права користуватися майном чи здійснювати управління ним відповідно до укладених договорів.

Стежити за змінами в законодавстві ще простіше, ніж раніше. Контролюйте тільки ті норми закону, які цікаві вам. В модулі LIGA360.Smart-сигнали отримуйте сповіщення, які ви встановили в інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН. Замовити доступ для ознайомлення з рішеннями для бухгалтера можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини