Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До 1 жовтня треба подати Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній – штраф 113500 грн за неподання

Реклама

Головне управління ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, які здійснювали контрольовані операції, про обов'язок подати відповідний звіт до 1 жовтня. Згідно оновленої статті 39 ПКУ, в 2021 році вперше разом зі звітом про контрольовані операції подається Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Форма та Порядок складання Повідомлення затверджені наказом №839, відповідно до якого Повідомлення подають всі платники, які здійснювали контрольовані операції, в тому числі ті з них, які не входять до міжнародної групи компаній.

Зокрема, формою Повідомлення передбачено графу 6 «Код повідомлення щодо належності до міжнародної груп компаній» заголовної частини Повідомлення, в якій проставляється один з двох кодів, що повідомляють про статус платника податків, який подає Повідомлення, щодо його належності до міжнародної групи компаній:

- UNC101 - платник податків, який здійснив операції, що визнаються контрольованими відповідно до вимог п. 39.2 ПКУ, входить до складу МГК у її визначенні, наведеному у пп. 14.1.113 3 ПКУ;

- UNC102 - платник податків, який здійснив операції, що визнаються контрольованими відповідно до вимог п. 39.2 ПКУ, не входить до складу МГК у її визначенні, наведеному у пп. 14.1.113 3 ПКУ.

У разі зазначення коду "UNC102" графи 7.1 - 11 та розділи I, II основної частини Повідомлення не заповнюються, а у графі 12, за потреби, можуть бути надані додаткові пояснення щодо непоширення на нього визначення "учасник міжнародної групи компаній".

Звіт про контрольовані операції та Повідомлення мають бути подані в електронній формі. Відповідальність за неподання передбачена пунктом 120.3 ПКУ - штрафна санкція складає 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Де бухгалтеру швидко знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Від себе додамо, що Міністерство фінансів України наказом від 27.08.2021 г. № 484 оновило форму та порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Цей наказ набрав чинності 24.09.2021 р.

В оновленій формі не потрібно зазначати дані про суму сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній (МГК). Також виключено вимогу щодо надання інформації про обмінний курс, який застосовується платником податків при перерахунку валюти звітності МГК, відмінної від євро у євро.

Натомість, впроваджено інший підхід, який передбачає інформування контролюючих органів про один з трьох інтервалів за сумою сукупного консолідованого доходу МГК у графі 11.1 форми (обов'язково проставляється один із трьох кодів - «UNC 901», «UNC 902» або «UNC 903»). Ці інтервали, фактично, визначають обсяг обов'язків платників податків щодо складання звітності з трансфертного ціноутворення за «трирівневою моделлю» (згідно з вимогами кроку 13 Плану Дій BEPS, які імплементовані у статті 39 ПКУ).

Наказом № 484 врегульоване питання заповнення граф Повідомлення про участь к МГК у випадку, коли платник податків є учасником МГК, іншим, ніж материнська компанія МГК, і при цьому - не уповноважений на подання Звіту в розрізі країн МГК. Для такої ситуації перелік кодів, доступних для заповнення у графі 10 доповнено новим кодом «CBC709».

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини