Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відомості про кінцевих власників юридичної особи подають до 10 жовтня – чи подавати нотаріальні копії паспортів

Реклама

Мін'юст у листі № 82310/8.4.4/32-21 від 20.09.2021 р. надав рекомендації щодо питань, пов'язаних з внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР) відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичної особи. Зокрема - на підставі посвідок про тимчасове або постійне проживання, оформлених із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру.

З аналізу положень Закону № 755 у міністерстві дійшли висновку, що для встановлення відомостей про КБВ юридичної особи та внесення їх до ЄДР державному реєстратору разом із відповідною заявою щодо державної реєстрації мають бути подані, зокрема, такі документи, як:

- структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

- нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755 в ЄДР про КБВ міститься, зокрема, інформація про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру з заповненої заявником заяви щодо державної реєстрації юридичної особи.

Відповідно, дані, зазначені в заяві щодо державної реєстрації, мають бути підтверджені даними з документів, які подаються разом із вказаною заявою.

Враховуючи викладене вище, оскільки положеннями п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755 передбачено наявність в ЄДР даних про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, та, відповідно, вказані дані вносяться з поданої заяви щодо державної реєстрації, то і документом, що подається разом із вказаною заявою, має бути той документ, реквізити якого вказані у заяві, а отже нотаріально засвідчена копія паспорта громадянина України (якщо він оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру) або паспортного документа іноземця.

З озвученого Мін'юстом можна зробити висновок - при подачі до 10 жовтня відомостей про КБВ нотаріально засвідчену копію паспорта потрібна надати, коли йдеться про паспорт громадянина України у формі паперової книжечки або про паспортний документ іноземця. А ось для паспорту громадянина України у формі ID-карток нотаріальне посвідчення не потрібне, оскільки дані такого паспорта держреєстратор може перевірити самостійно - за даними Єдиного демографічного реєстру. Тому дані ID-картки просто вносять до реєстраційної форми.

Зручний та швидкий пошук інформації на більш ніж 6,5 млн юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України надає аналітична система перевірки та моніторингу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини