Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли податкові інспектори можуть перевірити документи у звичайного працівника

29 вересня 2021, 14:15
922
0
Реклама

Під час проведення фактичної перевірки в частині дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), в тому числі тим, яким установлено випробування, перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, з'ясовуються питання щодо ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника.

Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовуватися документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

У свою чергу нагадаємо, що наразі діє мораторій на проведення перевірок, що є одним з послаблень для вітчизняного бізнесу на період дії карантину.

Однак, перевірочний мораторій, передбачений п. 52-2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не є тотальним і частина перевірок таки може проводитися і під час карантину.

Так, у карантин податківці можуть проводити не лише документальні перевірки з питань бюджетного відшкодування ПДВ і/або від'ємного значення з ПДВ на суму понад 100 тис. грн, а й фактичні перевірки з питань:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання й транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

Камеральні перевірки не заборонено, тож їх можуть проводити під час карантину та застосування обмежувальних заходів.

А от для тих платників, що «чекають» на перевірку контролюючим органом вищого рівня в порядку контролю за діями або бездіяльністю посадових осіб контролюючого органу нижчого рівня (на підставі пп. 78.1.12 ПКУ) слід зважити на те, що її організація і проведення будуть можливі після завершення карантинних обмежень.

Докладніше читайте у матеріалі «Мораторій на податкові перевірки: що з ним».

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Спробуйте рішення LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Джерело: повідомлення ДПС у Дніпропетровській області

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини