Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пацієнти без декларації з лікарем зможуть отримати е-лікарняний

Реклама

В МОЗ нагадують, що з 1 жовтня всі заклади охорони здоров'я видають е-лікарняні, а до єдиної інформаційної медичної системи підключились майже всі лікарні (близько 3 тисяч).

З цього приводу міністерство розмістило відповіді на найпоширеніші питання про е-лікарняні. Зупинимося коротко на них.

Маєте питання щодо е-лікарняних? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Більше переваг за посиланням.

1. Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (далі - МВТН). Він має унікальний реєстраційний номер і надійде роботодавцю в його кабінет страхувальника і пацієнту в його особистий кабінет на вебпорталі ПФУ.

2. Після формування МВТН пацієнту має прийти смс-повідомлення (на номер зазначений в електронній системі охорони здоров'я і за умови, що визначено саме такий спосіб зв'язку). За потреби лікар може надрукувати інформаційну довідку.

3. Дані е-лікарняного надходять до Реєстру застрахованих осіб ПФУ у закритому вигляді та відразу відображаються в Електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) у відповідному статусі. Через 7 днів після закриття е-лікарняний переходить у статус “Готовий до сплати”.

4. Е-лікарняний не буде відображатися в додатку чи порталі Дія. Однак на порталі Дія можна буде перевірити, чи був сформований МВТН конкретній особі.

5. Е-лікарняний не потрібно друкувати та надавати роботодавцю будь-які паперові підтвердження тимчасової непрацездатності.

6. Паперові листки непрацездатності видаватимуть до 1 лютого 2022 року лише у випадках, якщо:

- листок непрацездатності, який було видано в паперовій формі до 1 жовтня 2021 року, потрібно продовжити чи закрити;

- сплив час (сім днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності - головний лікар закладу;

- у зв'язку з усиновленням дитини протягом двох місяців з дати народження, зазначеного в свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видають на підставі рішення суду про усиновлення та цього свідоцтва про народження;

- виникнуть технічні проблеми при передачі даних між ЕРЛН та ЕСОЗ, що призводять до неможливості формування електронного листка непрацездатності більше ніж протягом семі днів з дати створення МВТН - до усунення таких проблем (помилок).

7. Чи можна отримати медичний висновок про тимчасову непрацездатність без укладеної декларації?

Так, МВТН може сформувати лікуючий лікар при умові реєстрації в ЕСОЗ закладу, де він працює. Станом на 1 жовтня 2021 року це практично всі заклади охорони здоров'я, які здійснюють експертизу тимчасової непрацездатності. Якщо ж ви потрапили в лікарню - МВТН буде сформовано з прогнозованою кінцевою датою госпіталізації пацієнта.

Також читайте: статуси е-лікарняних та нові строки їх видачі - новий наказ МОЗ.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини