Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці можуть відмовитись від типових форм, але не від обов’язковості кадрових документів

Реклама

На Держстат покладено обов'язок затверджувати звітно-статистичну документацію статистичних спостережень (за винятком державних класифікаторів техніко-економічної та соціальної інформації), а також типові форми первинної облікової документації, необхідної для їх проведення. Він прописаний в ст. 14 Закон України "Про державну статистику".

Типові форми покликані стандартизувати уніфікований перелік показників, необхідних аби скласти статистичні форми із праці, а також полегшити їх ведення, зокрема, в електронній формі підприємствами, установами, організаціями.

Проте Держстат у листі від 25.08.2021 р. № 19.1.2-26/О-117-21/122 доцільно зазначає, що вимоги типових форм передбачають обов'язковість ведення респондентами первинного обліку показників, зазначених у цих формах. Тобто, під "обов'язковістю" слід розуміти насамперед не питання обов'язковості використовувати типові форми, а необхідність вести первинний облік в цілому.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

У свою чергу в Держпраці поцікавилися з приводу обов'язковості ведення типової форми первинного обліку № П-2 “Особова картка працівника” (наказ Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656).

В листі від 16.09.2021 р. № 6093/4/4.1-ЗВ-21 підсумовують, що зазначеним наказом не передбачено ведення типової форми первинного обліку № П-2 “Особова картка працівника” для самозайнятих осіб та фізичних осіб - підприємців.

Користуйтеся у роботі матеріалами:

- "Чи обов'язково використовувати типові форми під час складання первинних документів";

- "Чи обов'язкове використання типових форм із нарахування та виплати зарплати".

Читайте більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер, де об'єднані професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини