Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАДС пояснили умови виплати вихідної допомоги держслужбовцю у разі його виходу на пенсію

Реклама

В НАДС видали роз'яснення від 29.09.2021 р. № 142-р/з щодо виплати вихідної допомоги держслужбовцю, якого звільняють на підставі п. 7 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про державну службу" (далі - Закон).

За цієї нормою держслужбу припиняють у разі виходу держслужбовця на пенсію або досягнення ним 65-річного віку, якщо інше не передбачено законом.

Водночас в ч. 3 ст. 83 Закону вказано, що звільненим з держслужби на підставі п. 7 ч. 1 цієї статті держслужбовцям виплачують вихідну допомога у розмірі середньої місячної зарплати. Таку вихідну допомогу їм виплачують одноразово за їх бажанням у разі виходу на пенсію або досягнення 65-річного віку.

Тому вихідну допомогу держслужбовцю у випадку припинення держслужби за п. 7 ч. 1 ст. 83 Закону виплачують за однією з підстав:

1) уразі виходу держслужбовця на пенсію;

2) у разі досягнення держслужбовцем 65-річного віку;

3) у зв'язку з припиненням держслужби при її продовженні.

В НАДС відмічають, що норми Закону не містять вказівки про те, призначення саме якого виду пенсії є підставою для припинення держслужби та виплати вихідної допомоги.

Тому виплачують вихідну допомогу звільненому із вказаної підстави держслужбовцю при виході його на пенсію, незалежно від її виду, за його бажанням.

Спробуйте систему LIGA360: Бухгалтер. Тут можна налаштувати персональну стрічку новин з улюблених видань та слідкувати за актуальними темами. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини