Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін подання інформації про бенефіціарів та структуру власності завершується - що з штрафами та законодавчими змінами

Реклама

Всі раніше зареєстровані юрособи повинні подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (далі - КБВ) та структуру власності протягом 3 місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. Цього вимагає п. 4 Розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 361-IX.

Положення про форму та зміст структури власності, яке затверджене наказом Мінфіну від 19.03.2021 р. № 163, чинне із 11.07.2021 року.

Тому в юросіб термін на подання інформації про КБВ та структуру власності відведений до 10 жовтня 2021 року (включно).

І цей час ось-ось закінчиться, а значить черги до держреєстраторів стали нескінченними і представники юросіб перш за все хвилюються через очікувані штрафи, якщо інформацію не вдасться подати вчасно.

Міністр юстиції на свої сторінці у мережі Facebook заспокоїв, що у жовтні 2021 року штрафів точно не буде (і в листопаді також). Обіцяють протоколи про адмінправопорушення через несвоєчасно подану інформацію не складати найближчі місяці.

З огляду на кількість юросіб (більше 1 млн.), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об'єктивними причинами.

На думку Мін'юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юрособи, який не подав відомості про КБВ.

В таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обгрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення.

Тому міністр не рекомендує зараз брати штурмом держреєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ.

Створену проблему має остаточно вирішити законопроєкт № 5807, який наразі розглядає ВРУ.

Наразі Комітет з питань економічного розвитку ВРУ пропонує у своєму висновку до законопроєкту № 5807 схвалити його в цілому в редакції, яка змінить п. 4 Розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 361-IX терміни подання інформації про КБВ та структуру власності, продовживши їх ще на 9 місяців.

ДОПОВНЕННЯ! Законопроект № 5807 прийнято 08.08.2021 року. Очікуємо підписання Закону та його публікацію.

Перевіряйте інформацію про юридичних та фізичних осіб у рішенні LIGA360:Підприємець. Дані ЄДР, публічні кошти, перевірки держорганів, банкрутство, судові рішення, ризики у співпраці. Деталі за посиланням.

Також Мінфін нещодавно оновив зразки схем із структурою власності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини