Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці пояснила як підтвердити не використання одним із батьків додаткової відпустки

Реклама

Оновлена із 09.05.2021 року ч. 1 ст. 19 Закону України "Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР передбачає надання одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

Проте, як діяти, коли жінка майже 9 років перебувала у відпустках по догляду за дитиною до 3 років, щоразу при народженні кожної із трьох дітей, і тепер звільняється? Чи належить їй компенсація за не використану додаткову відпустку на дітей усі ці роки? Чи треба підтверджувати, що батько дитини не брав такий вид відпустки? А як діяти, коли батьки цих дітей різні?

Ці запитання були адресовані Держпраці. Проте в листі від 29.09.2021 р. № 6438/4/4.1-3В-21 чітких відповідей запитувач не отримав.

Констатовано, що законодавство не визначає переліку документів, які має надати працівник для підтвердження його права на додаткову відпустку на дітей. На думку Держпраці, таким підтвердженням може бути свідоцтво про народження дитини та будь-який інший офіційний документ, що підтверджує невикористання у поточному році зазначеної відпустки іншим з батьків, наприклад, довідка з місця роботи, довідка з центру зайнятості як безробітного, довідка про зайняття підприємницькою діяльністю тощо.

Також з цього приводу читайте роз'яснення:

- "Додаткова відпустка на дітей: Мінекономіки назвало документ для її надання батькові або матері дитини";

- "Мінекономіки назвало умову надання додаткової відпустки на дітей";

- "Як і кому надають оплачувані соціальні відпустки при народженні дитини та до досягнення нею віку 15 років".

Маєте питання щодо відпусток. Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини