Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила використання операцій "сторно" на програмних РРО

Реклама

Податківці відповіли підприємцю з приводу порядку застосування програмного РРО (далі - ПРРО) у разі проведення на ПРРО операції "сторно".

1. Суб'єкти господарювання, які застосовують ПРРО, можуть використовувати операцію "сторно" лише у випадках, передбачених Порядком реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Мінфіном від 14.06.2016 р. № 547 (далі - Порядок № 547).

Якщо сформовано розрахунковий документ через ПРРО із помилковою сумою за розрахункову операцію (у т.ч. при відмові покупця від розрахункової операції), тоді таку операцію скасовують шляхом наступної реєстрації операції "сторно". Проте це виконується до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО, із реєстрацією такої операції на фіскальному сервері, формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується. Якщо операція "сторно" не може бути проведена до моменту реєстрації наступного розрахункового документа ПРРО, то виконується реєстрація від'ємної суми шляхом роздрукування видаткового касового чека на ПРРО відповідно до Порядку № 547.

Найзручніша звітність для ФОП - у рішенні LIGA360:Підприємець. Всі необхідні форми до держорганів, підказки й автоматична перевірка помилок. Спробуйте тест прямо зараз.

2. Операція "сторно" на ПРРО проводиться із зазначенням тих позначень, які формуються програмним забезпеченням ПРРО.

3. Обов'язкові реквізити документа з проведення операції "сторно" для ПРРО законодавством не визначені, тому розміщення реквізитів у такому документі визначається програмним забезпеченням ПРРО.

4. Порядком № 317 не визначено обов'язок та порядок складання акту про видачу коштів. У даному випадку необхідно користуватись положеннями Порядку № 547.

Тому за фактом видачі коштів та скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку, помилкової форми оплати складаються акти.

Такий самий акт складають під час скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку або помилково вибраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо). В акті зазначають дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Джерело: ІПК ДПС від 29.09.2021 р. № 3629/ІПК/20-40-07-10-19.

Маєте питання щодо РРО? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини