Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вказуються у фіскальних чеках реквізити акцизних марок при продажу алкогольних коктейлів та напоїв на розлив – ДПС

Реклама

Починаючи із 01.10.2021 року фіскальний касовий чек повинен був отримати новий реквізит - "цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої". Його зазначають у випадках, передбачених чинним законодавством. Цього вимагає наказ Мінфіну від 08.06.2021 р. № 329.

Проте у п. 11 ст. 3 Закону про РРО до обов'язків суб'єктів господарювання належить проведення розрахункових операцій через РРО/програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Тож, для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару з обов'язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх кодів згідно з УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Саме тому ДПС рекомендує з 01.10.2021 року при програмуванні алкогольних напоїв, які є складовими у приготуванні алкогольного коктейлю, забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі одноразово при відкупорюванні тари, в межах приготування першої порції такого коктейлю або продажу алкогольного напою на розлив.

Водночас податківці звертають увагу, що наразі порядок розрахунків, який визначений ст. 3 Закону про РРО, не передбачено обов'язок при реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Такий обов'язок прописаний лише в Положенні № 13, в редакції Наказу № 329.

Тому із 01.10.2021 року підстав застосовувати до суб'єктів господарювання штрафні (фінансові) санкції за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у органів ДПС не виникне до внесення відповідних змін у законодавстві.

Джерело: сайт ДПС.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360. Спробуйте зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини