Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на єдиний податок юросіб – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

25 жовтня 2021, 17:45
4970
0
Реклама

Юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку, якщо вона відповідає вимогам, установленим гл. 1 розд. XIV ПКУ. Наразі юридичні особи, які не належать до сільгоспвиробників, можуть бути платниками єдиного податку третьої групи.

Згідно з пп. 3 п. 291.4 ПКУ до третьої групи входять:

- фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, що перебувають із ними в трудових відносинах, не обмежена, та

- юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році - 7002000 грн).

Із форми Розрахунка доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затвердженого наказом Мінфіну України від 16.07.2019 р. № 308, видно, що до доходів, отриманих суб'єктом господарювання за попередній календарний рік, включають:

- доходи в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

- суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

- вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг);

- інші доходи.

Контролери зазначають, що в разі прийняття юридичною особою рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заяву (форма Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 р. № 308) до контролюючого органу треба подати не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку нового року разом із Розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

У такому разі дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначають на момент подання заяви з урахуванням запланованої суми отримання доходу, за період, що залишився до кінця року після подання заяви (див. роз'яснення з категорії 108.01.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

У разі, якщо юридична особа була зареєстрована як платник ПДВ та прийняла рішення про перехід на сплату єдиного податку третьої групи (у т. ч. без сплати ПДВ), то під час визначення доходу за попередній календарний рік, що передує переходу на спрощену систему оподаткування, не враховують суми ПДВ, нараховані на вартість продажу товарів, виконаних робіт, наданих послуг, що підлягали перерахуванню до бюджету (див. роз'яснення з категорії 108.01.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

Розлогіше на цю тему читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Перехід на єдиний податок юросіб: хто може стати платником";

- "Перехід на єдиний податок юросіб: переваги й недоліки";

- "Перехід на єдиний податок юросіб: як обрати оптимальний варіант";

- "Перехід на єдиний податок юросіб: облік перехідних операцій";

- "Перехід на єдиний податок юросіб: як відзвітувати".

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Спробуйте рішення LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та Інтербух, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини