Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як адвокати та нотаріуси здійснюють фінмоніторинг за угодами клієнтів – Мін'юст затвердив нове Положення

Реклама

Мін'юст України наказом від 10.09.2021 р. № 3201/5, який набрав чинності 25.09.2021 р., затвердив нове Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство юстиції України. Раніше ці питання регулювалися Положенням № 999.

Відповідальність за неналежну організацію та проведення первинного фінансового моніторингу несе керівник суб'єкта, а також відповідальний працівник суб'єкта.

Це Положення поширюється на:

- адвокатські бюро, адвокатські об'єднання та адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально;

- нотаріусів;

- суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги, з урахуванням особливостей діяльності таких суб'єктів;

- осіб, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами, якщо вони, зокрема, надають консультації клієнту, беруть участь, діючи від імені та/або за дорученням клієнта, у будь-якій фінансовій операції та/або допомагають клієнту планувати чи здійснювати операцію щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами.

Щодо третьої з названих категорій, то Положення № 3201 поширюється на них, якщо вони беруть участь, діючи від імені та/або за дорученням клієнта, у будь-якій фінансовій операції та/або допомагають клієнту планувати чи здійснювати операцію щодо:

- купівлі-продажу нерухомості або управління майном при фінансуванні будівництва житла;

- купівлі-продажу суб'єктів господарювання та корпоративних прав;

- управління коштами, цінними паперами або іншими активами клієнта;

- відкриття та/або управління банківським рахунком або рахунком у цінних паперах;

- залучення коштів, необхідних для створення юридичних осіб та фондів, забезпечення їх діяльності або управління ними;

- створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами, фондами, трастами або іншими подібними правовими утвореннями.

Отже, відповідний суб'єкт з метою належної організації та проведення первинного фінансового моніторингу вживає заходів, яких Положення № 3201 нараховує аж 14, зокрема:

- призначає відповідального працівника суб'єкта згідно з вимогами законодавства у сфері запобігання та протидії на рівні керівництва суб'єкта;

- розробляє критерії ризиків;

- розробляє та затверджує внутрішні документи;

- запроваджує та постійно вдосконалює внутрішній контроль з питань запобігання та протидії, зокрема, забезпечує своєчасне виявлення внутрішніми перевірками або шляхом проведення незалежного аудиту проблемних питань та ознак неналежної системи управління ризиками;

- забезпечує здійснення на постійній основі проведення навчальних заходів для працівників;

- забезпечує перевірку наявності бездоганної ділової репутації в усіх працівників суб'єкта, залучених до проведення первинного фінансового моніторингу;

- забезпечує своєчасне виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу;

- розробляє та здійснює заходи з належної перевірки клієнта.

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини