Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила як фізособа-підприємець на єдиному податку здійснює внесення та зберігання розмінної монети

Реклама

Державна податкова служба в ІПК № 3940/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 21.10.2021 р. розглянула питання застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО). Згідно із зверненням, фізособа - підприємець є платником єдиного податку другої групи і зареєстрував РРО у контролюючих органах, у зв'язку з чим виникли питання щодо розмінної монети на місці проведення розрахунків.

Податківці пояснили: згідно з п. 6 розділу ІІІ Порядку реєстрації та застосування РРО, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій:

- операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту;

- операція «службова видача» використовується для реєстрації суми готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків та/або видається держателям електронних платіжних засобів.

Оскільки сума готівки на місці проведення розрахунків складається із готівки, отриманої від покупців при проведенні розрахункових операцій, та готівки, що використовується для видачі решти, то для забезпечення відповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі, що зазначена у денному звіті РРО, операцією «службове внесення» реєструється сума готівки, яка буде використовуватись для видачі решти покупцям.

Така операція «службове внесення» проводиться касиром при відкритті зміни до проведення першої розрахункової операції.

В кінці зміни кошти для видачі решти вилучаються з робочого місця касира операцією «службова видача» і зберігаються до початку наступної зміни у грошовій скриньці.

При проведенні операцій «службове внесення» і «службова видача» РРО створюються і друкуються відповідні документи, які підтверджують проведення таких операцій, а також зазначаються їх суми.

В кінці робочого дня (зміни) на РРО створюється фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому окрім іншої інформації відображаються, зокрема, суми готівки за операціями «службового внесення» та «службової видачі» (п. 17 Вимог № 199).

Чинним законодавством для фізичних осіб - підприємців обмеження строку зберігання розмінної монети на місці проведення розрахунків не передбачено. У зв'язку з виконанням підприємцем вимог чинного законодавства щодо відображення руху готівки, який не пов'язаний із проведенням підприємцем розрахункових операцій, податкових обов'язків у нього не виникає.

Більше новин бухгалтерського обліку - в LIGA360. Отримайте доступ до професійних видань Інтербух і БУХГАЛТЕР&ЗАКОН в єдиному рішенні. А ще тут можна налаштувати персональну стрічку новин з улюблених ресурсів. Дізнайтесь про всі можливості LIGA360:Бухгалтер.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини