Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді пропонують переглянути штрафи за порушення вимог вагового контролю

Реклама

Із 1 жовтня 2021 року вантажовідправники та перевізники повинні дотримуватися Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" від 03.06.2021 р. № 1534-IX.

Цей Закон передбачає нову редакцію ст. 1322 КпАП, якою передбачена відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до ТТН або інших визначених законодавством документів на вантаж.

Проте народні депутати самі визнають недосконалість норм цього Закону і пропонують їх змінити.

По-перше, встановлено неоднаковий підхід для притягнення до адмінвідповідальності за однакове порушення вантажовідправника та перевізника, які є рівноправними учасниками перевізного процесу. Якщо перевізник за притягається до адмінвідповідальності за перевищення визначених законодавством граничних норм на 5 та більше відсотків, то для вантажовідправника за те саме порушення адмінвідповідальність наставатиме за будь-яке перевищення граничних норм (навіть незначне у декілька кілограмів чи десятків кілограм), що вочевидь, є несправедливим та дискримінаційним по відношенню до вантажовідправника.

По-друге, ст. 1322 КпАП передбачає фіксований розмір відповідальності для вантажовідправника на рівні 51 000 грн, без жодної градації розміру штрафу відповідно до рівня перевищення граничних норм, в той час як для перевізника така градація передбачена у відповідній санкції ч. 2 ст. 1321 КпАП (перевищення норм в розмірі 5-10% - штраф 8500 грн, 10-20% - штраф 17000 грн, 20-30% - штраф 34000 грн, понад 30% - штраф 51000 грн.).

По-третє, у разі якщо перевізник та вантажовідправник є однією особою, зокрема, то під час перевезення вантажу власним транспортом вантажовідправника, такий вантажовідправник буде притягнений двічі до адмінвідповідальності за одне й те саме порушення (перевищення вагових норм).

Тому в Раді з'явився законопроект № 6222 від 26.10.2021 року, який пропонує зміни до КпАП, що направлені на виправлення недоліків, усунення дискримінації вантажовідправника під час притягнення його до адміністративної відповідальності.

Також нардепи хочуть скасувати штрафи за недостовірні відомості в ТТН.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини