Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за недостовірні відомості в ТТН можуть скасувати

Реклама

Починаючи із 1 жовтня 2021 року діє Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" від 03.06.2021 р. № 1534-IX.

Одна із новацій документу стосується заповнення товарно-транспортної накладної (далі - ТТН). У ній вантажовідправник зазначає серед обов'язкових реквізитів транспортний засіб (марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа/напівпричепа), його параметри із зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто.

Проте такі зміни в порядку оформлення ТТН загрожують бізнесу мільйонні витрати.

На це відреагували у ВРУ і група нардепів зареєструвала законопроект № 6158 від 08.10.2021 року. Він націлений на скасування правової норми, яка передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до ТТН або інших визначених законодавством документів на вантаж.

Адже за редакцією нової ст. 1322 КпАП встановлено відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до ТТН або інших визначених законодавством документів на вантаж.

Однак вказана редакція статті викладена таким чином, що унеможливлює встановлення переліку дій, за вчинення яких має наставати адміністративна відповідальність.

Скасування цієї статті дозволить усунути подвійну відповідальність, у випадку коли відправник і перевізник вантажу є однією особою, а також відповідальність за перевищення вагових норм на вісь, адже відправник не контролює даний параметр і не вказує його в ТТН, а також габаритних параметрів, оскільки дозвіл на перевезення негабаритних перевезень має отримувати власне перевізник.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень по вашій темі - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360.

Також не пропустіть:

- чи може відсутність лише ТТН вказувати на нереальність поставки товару;

- ТТН необхідна для підтвердження витрат в податковому обліку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини