Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запрацювало правило автоматичного переходу прав на землю в разі придбання нерухомості

Реклама

З 28 жовтня набрали чинності нові правила, за якими одночасно з отриманням внаслідок купівлі-продажу нерухомості набувається і право власності на земельну ділянку, на якій розташована відповідна будівля. Це є наслідком набрання чинності Законом № 1174, який запровадив поняття єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості. Ми вже розповідали про цей Закон у публікаціях «Новий Закон нерозривно пов'яже перехід прав на ділянку та на розташовану на ній нерухомість», «Автоматичний перехід прав на землю при придбанні нерухомості та звуження прав орендарів - Рада прийняла закон» та «Нотаріуси вимагають скасувати прийняття Закону про автоматичний перехід прав на землю при купівлі нерухомості».

Новації передбачають: у разі набуття на підставі вчиненого правочину або у порядку спадкування права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці приватної власності, право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника таких об'єктів до набувача таких об'єктів, без зміни її цільового призначення.

У разі набуття окремої частки у праві спільної власності на об'єкт нерухомого майна право власності на ділянку, на якій розміщений такий об'єкт, одночасно переходить до набувача пропорційно до його частки у праві спільної власності на такий об'єкт. Але крім випадку, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі. У такому разі частка переходить у такому розмірі.

У разі набуття права власності на нерухомість чи об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на ділянці в оренді (у користуванні на праві емфітевзису, суперфіцію) до набувача одночасно переходить відповідне право щодо землі.

Важливо, що істотною умовою договору, на підставі якого набувається право власності (частки у праві спільної власності) на об'єкт нерухомого майна тепер є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на таку нерухомість.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Якщо ж нерухомість стоїть на ділянці державної або комунальної власності, що не перебуває у користуванні, набувач такого об'єкта нерухомого майна зобов'язаний протягом 30 днів з дня державної реєстрації права власності на такий об'єкт звернутися до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу йому у власність або користування земельної ділянки, на якій розміщений такий об'єкт.

Дізнавайтеся першими про правові зміни - мінімізуйте юридичні ризики. ІТ-платформа LIGA360 сповістить про зміни законів, судових рішень, компаній. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН в умовах постійних змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини