Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусів не повинні штрафувати за неподання інформації про посвідчені правочини з нерухомістю

Реклама

Нотаріальна палата України висловилася щодо відсутності у нотаріуса статусу податкового агента при посвідченні ним договорів відчуження рухомого та нерухомого майна та видачі свідоцтв про право на спадщину. Для цього видали інформаційний лист.

В Нотаріальні палаті України вказують, що згідно податкового законодавства нотаріус може виступати у двох статусах:

- податкового агента (самозайнята особа, яка зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету ПДФО, передбачений розділом IV ПКУ, від імені та за рахунок фізособи з доходів, які виплачує нотаріус такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам (п. 14.1.180 ПКУ);

- спеціального суб'єкта, на якого покладені функції подання інформації про посвідчені ним договори відчуження рухомого та нерухомого майна чи про видачу свідоцтв про право на спадщину включаючи інформацію про вартість майна та суму сплаченого податку (ст.ст. 172, 173, 174 П ПКУ).

Однак статус спеціального суб'єкта, який зобов'язаний подавати зазначену інформацію, відмінний від статусу податкового агента.

Саме тому до нотаріусів не можуть застосовуватись санкції як до податкових агентів.

Такий висновок підтверджує судова практика (див. ухвали ВАСУ від 14.05.2013 р. № К/800/4751/13, від 18.09.2014 р. № 2а-233/12/2670).

Окрім того, в УПК № 507 вказано, що відсутні підстави застосовувати до нотаріусів відповідальність, передбачену ст. 119 ПКУ (за неподання або несвоєчасне подання, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності).

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини